Articole în limba Română

Portal: Cum să te apuci de produs bere artizanală în România

Această serie de articole se adresează celor care vor să își deschidă propria berărie, vor să își vândă propriile beri, sau vor doar să lucreze într-o microberărie.

.

Ce fel de bere preferă femeile?

Despre bere cu “arome”, cum diferă gusturile în materie de bere între femei și bărbați, și despre care e stilul de bere artizanală care se bucură de cel mai mare consum – indiferent de sex. 

.

Dilema unui organizator de festivaluri de bere

Despre oameni supărați pe viață, comisioane și taxe de participare, și despre de ce, după atâția ani, încă mai avem nevoie ca un berar să plătească participarea la un festival de bere craft.

.

De ce e dificil să definești ce e berea artizanală?

Un articol în care povestim despre de ce definirea berii artizanale nu are nimic de-a face nici cu artizanalul, nici cu berea, de ce definițiile date de asociațiile de berari nu se pretează cu așteptările consumatorilor, și de ce orice set de criterii pentru ce e „craft” este imposibil de implementat.

.

Craft vs. COVID-19 – partea 3: Noi provocări în vârf de sezon

O sinteză a ultimelor 6 luni, cu accentul pus pe provocările întâlnite de berării, și cum s-au schimbat preferințele consumatorilor.

.

Despre Bârlog

Mai exact, despre vizita noastră la o berărie care face “cea mai faină bere craft de care nu ai auzit încă”.

.

Gâlceava berii cu vinul

Despre bere vs vin, sesizări la CNA, și interese atent selecționate.

.

O scurtă istorie a producerii berii în Romania, din secolul XIV până în 1989

Pentru a înțelege mai bine berea artizanală în contextul ei actual, trebuie să faci o incursiune în trecut. Când a început producția de bere în România? Se producea bere în mănăstiri, la fel ca în vest? Când s-au deschis primele fabrici? Ce fel de bere bea lumea? Ce gust avea ea? Și mai ales, ce s-a întamplat cu berăriile de renume din secolele trecute?

.

image

Berăriile artizanale românești, la loc de frunte la Târgul de Bere Auchan – ediția XI

Anul acesta, peste jumătate din berile din selecția Târgului de Bere Auchan sunt artizanale românești. That’s a pretty big percentage, deci a fost musai să scriem câteva vorbe despre asta. 

.

done

12 berării străine pentru care nu mai trebuie să pleci din țară vara asta

Dacă planurile de concediu ți-au fost date peste cap, vara asta au venit berile de din afară la noi, și avem parte de cea mai variată selecție de beri craft din străinătate. Iată 12 dintre berăriile artizanale de top cu care mai greu o să te întâlnești pe piața din România, și care o să te facă să te simți ca într-un veritabil craft beer tour.

.

DSC_0061 blog page

10 beri pe care să ți le pui la învechit pentru Crăciun

Omul gospodar își face iarna car și vara sanie. Noi ne gospodărim provizia de bere, motiv pentru care ne punem vara beri la învechit pentru la iarnă. Dacă sunteți și voi tentați să vă puneți beri la maturat pentru sărbători, iată ce trebuie să știți. 

.

blog cover

Cartea din care am învățat cum să facem bere acasă – acum și în limba română!

Am aflat recent că a apărut pe piață prima carte despre cum să faci bere acasă, scrisă în limba română. Deci a fost musai să punem mâna pe un exemplar, și să-i facem o recenzie.

.

blog ro2

Craft vs. COVID-19 – partea 2: Așteptând redeschiderea localurilor, în “starea de alertă”

În partea a doua a seriei ’Craft vs. COVID-19’, am povestit cu o parte dintre berari despre provocările întâmpinate în ultimele două luni, despre trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, despre redeschiderea localurilor, și mai ales, despre planuri de viitor.

.

pexels-photo-1267351 ELEVATE

Dacă s-ar deschide mâine barurile, ar ieși oamenii la o bere?

Tuturor ne e dor de ieșit la o bere în oraș cu prietenii. Dar dacă, printr-o minune, s-ar deschide din 16 mai toate barurile, chiar ar ieși oamenii la o bere în baruri și pe terase? 

.

moi ro blog

Un 6-pack cu istorie

Oare îți poate schimba o bere viața? Dacă ar fi sa te uiți înapoi în timp, oare care ar fi berile care ți-au schimbat percepția legată de ce bei? În această serie de articole săptămânale, povestim cu berarii despre cele 6 beri care i-au făcut să aprecieze berea craft, și i-au convins că merita să îți deschizi o berărie. 

.

DSC_0029small

Yes they can – dar oare chiar e mai bună berea la doză?

România are în prezent trei berării artizanale care își îmbuteliază berile în doze. Dar cum unii consumatori locali susțin în continuare că dozele dau berii un gust de metal, am decis să aruncăm o privire mai atentă. Chiar are berea la doză un gust mai bun? Sunt dozele mai fezabile? Și oare va ajunge toată lumea să le placă?

.

DSC_0055

De ce nu-mi pasă dacă se închide barul tău

Pe 30 aprilie, Asociația Berarii României a trimis o scrisoare guvernului prin care cerea implementarea unor măsuri care să ajute sectorul HoReCa, puternic lovit de pandemia de COVID-19. Însă de ce merită ‘salvate’ barurile? Un articol în care vorbim despre cât de fezabilă e de fapt industria barurilor craft, și cât de șubredă e relația lor cu berarii.

.

DSC_0034

Craft vs. COVID-19: Cum fac față pandemiei berăriile artizanale din România? (partea 1)

Am început o serie de articole despre încercările cu care se confruntă berăriile artizanale din România în această perioadă, și soluțiile pe care le-au găsit.
Sperăm că va fi o serie scurtă.

.

julia

Un dialog între micro și macro, la masa berarilor

Indiferent de țară, nu putem vorbi despre o industrie a berii artizanale fără să ne referim și la sectorul macro. Însă unde se poziționează Asociația Berarii României în relație cu segmentul de bere craft? Pentru a afla mai multe, am stat la o poveste cu Julia Leferman, Director General al Asociației.

.

women

Femeile din industria berii artizanale din România

Industria berii artizanale din România nu mai e de mult un domeniu dominat exclusiv de bărbați. Așa că, de Ziua Internațională a Femeii, ne-am gândit să vă facem cunoștință cu o parte din femeile care și-au lăsat amprenta asupra acestei industrii, și care continuă să-i inspire pe toți cei care vor să i se alăture.

.

thoughts

15 lucruri la care să te gândești dacă vrei să îți deschizi o berărie artizanală

Numărul berăriilor artizanale din România e în continuă creștere. Doar anul trecut am avut parte de 16 berării noi, și de 22 în 2018. Înca suntem la început de an, deci dacă te numeri printre cei care cochetează cu deschiderea unei berării în 2020, ți-am făcut o listă cu sfaturi și întrebări la care trebuie să le găsești un răspuns, înainte de a te apuca de treabă.

.

bucharest

Unde am băut bere artizanală în București

Deși nu a dat startul mișcării craft din țară, zona București-Ilfov este un veritabil conglomerat de berării și localuri specializate pe bere artizanală. În august 2019, am petrecut o săptămână în București, luând la rând cele mai selecte locații în care putem găsi artizanale atât din țară, cât și din afară.

.

TM

Unde am băut bere artizanală în Timișoara

După București, Timișoara a devenit rapid un hot spot pentru pasionații de bere artizanală din România, și asta doar în ultimul an. De când am fost noi aici ultima dată, în iunie 2018, în oraș s-au deschis 5 berării noi, și 2 localuri specializate pe acest tip de produs. Așa că ne-am gândit ca ar fi cazul să revenim cu o vizită, și să vedem cum s-au schimbat lucrurile.

.

CJ

Unde am băut bere artizanală în Cluj-Napoca

Ne-am dat recent seama că, deși suntem din Cluj, de cele mai multe ori bem bere acasă, în fața calculatorului, în timp ce scriem despre unde și cine face bere prin țară. Așa că ne-am gândit că ar fi cazul să remediem situația: ne-am îmbrăcat frumos, am luat aparatul foto cu noi, și am ieșit în recunoaștere. 

.

Sibiu

Unde am băut bere artizanală în Sibiu

Sibiu este unul dintre cele mai vizitate orașe din țară, atât de către turiști străini, cât și români, mai degrabă pentru aspectul cultural și istoric. Deși, cu 5 berării în judet, și cu titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019, noi sperăm că berea artizanală va ajunge și ea să fie pusă la loc de cinste.