Articol publicat la data de 28 Mai 2020.
În episodul de astăzi, invitatul nostru este Adi Oros de la Blackout Brewing. Adi a avut o evoluție uluitoare în doar câțiva ani, de la simplu băutor de bere, la homebrewer, la craft beer geek în toată puterea cuvântului și the mastermind din spatele celei mai bine cotate berării din România pe Untappd. Acestea sunt cele 6 beri care l-au adus unde este azi.

photo credit: Zăganu
Zăganu – Brună
Să începem cu începutul. Nu eram mare băutor de bere, dar când am gustat asta într-un bar de pe centru acum 4-5 ani am fost hooked instant. Cu un sweet spot pentru ciocolată, berea asta era tot ce nu știam că-mi doresc. Fresh, aromată, râgâială chiar plăcută. M-am obișnuit cu gustul și am început să vreau să aflu mai multe despre ce se întâmplă. Curând după aceea a și venit evenimentul dedicat degustării berilor românești din Hugo (Cluj-Napoca), unde m-am și botezat.

photo credit: Adi Oros via Untappd
Brouwerij Verhaeghe – Duchesse de Bourgogne
Prima bere acră. Asta a fost la prima degustare cu Asociația Vrăjitorii din Orz. După prima gură am fost ceva de genul: ‘WTF is this and why do I like it?’. Aciditatea fructelor combinată cu doaga de vin m-au făcut fan beri acre instant. Știu că la unii e baby steps, dar pe mine m-a luat de la prima bere. Încă o beau cu entuziasm de câte ori o găsesc.

photo credit: Kiril Zmurciuk/Hidden Hallow Photography
Bereta and Wicked Barrel – The Black Pot
Deja urmăream scena craft când s-a anunțat berea asta. Băusem eu una-două imperial stout-uri pe la degustări, și când am aflat că o să iasă unul pe piața românească și că e limited release, am început să mă duc în fiecare zi pe la Liquor Store. A treia zi a și sosit berea:
– A ajuns The Black Pot?
– Da, doar ce am pus-o pe casă.
– Vreau și eu o sticlă va rog. Cât face?
– 10 RON.
– Lol, dați-mi 10.
Am început să sun oamenii să le spun ce prost stau cu contabilitatea cei de la shop. Câțiva au apucat-o la prețul ăla, câțiva nu (sorry Big D). Berea am desfăcut-o cu nerăbdare în timp ce eram încă la muncă. Cum lucrurile sunt mai bune împărțite, am băut-o împreună cu Gelu. Deja știam cum să degustăm o bere, și dupa două guri am concluzionat că e cea mai bună bere făcută până acum în țară. Ne-a dat speranță berea asta.

photo credit: Bereta TM
Schlenkerla – Märzen
Una dintre berăriile mele de suflet. Densă, cu multă dulceață de malț, și crispiness de lager. Ah, și slană, normal. Cred ca e berea pe care aș lua-o pe o insulă cu mine, deși nu mai mănânc carne de câțiva ani.

photo credit: Schramm’s Mead
Schramm’s – Madeline
Când am dat de mieduri eram deja a grown man. Am putut să le apreciez în toată gloria lor. Madeline e făcut cu boysenberries (hibrid între mure și zmeură) și e chiar ridicol.
E atât de intens că nu vrei să se termine niciodată. Valuri peste valuri de fructe de pădure, vanilie, nuci verzi și cam tot ce îți poți imagina. Bliss.

photo credit: FermentationInFocus
Hill Farmstead – Madness and Civilization #10
Primul 5/5 nu se uită. Eram la cabana lui Silviu lângă gulașul îngrijit de Dragoș (Big D de mai sus) când s-a desfăcut sticla (pic attached). Aveam așteptări, Hill Farmstead era deja printre berăriile mele preferate și știam ce greu e să aduci beri de la ei în munții Apuseni. Berea asta a fost definiția echilibrului. Sau a ce credeam eu că înseamnă echilibrul într-o bere în acea perioadă. Blend-ul de trei beri diferite învechite fiecare în butoaie diferite a creat ceva ce a rezonat instant cu papilele mele. Ciocolată, vanilie, butoi, melase, miere, fructe uscate, tutun. M-a făcut să cred că răbdarea este cel mai important ingredient în bere. A rămas încă singura bere (nu mied!) la care i-am dat 5/5 pe Untappd.