Gâlceava berii cu vinul

Articol publicat la data de 23 Septembrie 2020.

Înainte de toate, musai să vă uitați la acest videoclip:

Așadar, oamenii de la Crama Ceptura au făcut într-o zi un meeting în care să dezbată cum o să arate noua lor reclamă. S-au gândit ei sa reinventeze un pic roata în ale advertising-ului și, în loc de aceleaşi scenarii cu un el și o ea care beau vin într-o locație luxoasă, s-au întrebat “Păi de ce n-ar merge un vin la grătar?“. Și pentru a demonta o dată pentru totdeauna mitul că micii numai cu bere merg, s-au gândit să toarne berea aia în frapieră, pentru a ține vinul lor la rece.

Zis și facut. Reclama a fost pusă pe net și dată la TV, are nșpe mii de vizualizări, totul bine și frumos. Pe mine mă lasă rece, pentru că nu beau vin, iar faptul că domnii care fac grătar pun vinul la rece folosind bere mi s-a părut complet stupid, din simplul motiv că, în locul lor, aș fi folosit apă, și aș fi băut berile alea, că doar e păcat de ele.

Crama Ceptura și reclama ei ar fi fost consemnate uitării de către subsemnata dacă nu s-ar fi întâmplat următorul lucru: primesc azi un email de la Asociația Berarii României prin care aflu că ei urmează să facă o sesizare la CNA. De ce? Pentru că reclama denigrează berea, făcând-o să pară un produs de o calitate inferioară, a cărui singur rol e doar de răcire, și deoarece instigă la eterna dezbatere “bere vs. vin”, într-un mod deloc elegant. Oare nu aș vrea să scriu ceva despre asta?

Toată treaba mă lasă un pic mască. Mă uit la videoclip din nou, și din nou, poate mi-a scăpat ceva care să mă facă să înțeleg de ce ar fi necesară o sesizare la CNA. În cautare de second opinions, i-o arăt soțului meu (care e berar). Lui i se pare amuzantă.

Încercând să-mi dau seama cum aș putea scrie un articol care să justifice o sesizare la CNA, fac niște exerciții de imaginație. Într-adevar, nu-ți trebuie mulți neuroni ca să-ți dai seama că în sticlele alea e bere. Singurul lucru pe care eu personal îl găsesc mildly offending e faptul că sticlele alea seamănă mai degrabă cu cele folosite de berarii artizanali decât de cei macro. Cine știe, poate oamenii de la Crama Ceptura s-au gândit că sunt ceva șanse să-i supere pe Heineken et Co, așa că în loc de sticle verzi au băgat sticle maro. Dar de aici până la a extrapola îndeajuns încât să spui că reclama denigrează berea artizanală e cale lungă. Din câte știm noi, poate în stilclele alea e ceva homebrew eșuat pe care, decât să-l arunci la chiuvetă, mai bine îl torni în frapieră. Și dacă ar fi să-i găsesc un nod în papură reclamei, ar fi faptul că (din nou) femeile sunt reprezentate aiurea, un simplu element decorativ în cadrul grătarului, pe care în afara de selfie-uri la altceva nu le duce capul. Chiar și așa, nu aș face sesizare la CNA.

Ah, că reclama instigă la eterna dezbatere bere vs. vin pe motiv că berea ar fi de calitate inferioară? Și ce dacă? Oricum toată această polemica e destul de absurdă, și e ca și cum ai insista să compari mere cu pere, pentru că vrei tu neapărat să-mi dovedești că merele sunt mai bune. Mie îmi place berea, ție vinul – să fim sănătoşi! Berea oricum are o pondere de piață mai mare decât vinul. Iar dacă printr-o minune Crama Ceptura reușește, de una singură, să dea peste cap industria băuturilor alcoolice din România astfel încât nimeni nu mai bea în veci bere, apăi bravo lor! Dați-le un bonus la ăia care au facut spotul.

Dacă reclama ar fi spus ceva de genul “Nu mai bea poșircă din aia cu hamei, incultule, că te balonezi și după aia râgâi mici toată seara!” atunci da, poate poate m-aș fi ofticat un pic. Dacă ar fi spus că berea e principalul motiv pentru care poți face ciroză hepatică sau diabet, sau că ingredientele folosite în bere, spre deosebire de vin, sunt nocive pentru organismul uman şi mediul înconjurător, atunci da, aș fi făcut sesizare la CNA pe motiv de dezinformare. Dar așa? Reclama e efectiv o glumă, iar pe mine mă amuză deoarece oamenii ăia nu-s foarte inteligenți dacă aleg să irosească 100-200 de lei ca să răcească niște sticle de vin care costă în jur de 30 de lei bucata. Plus că-i destul de prost făcută. De fapt, singurul lucru asupa căruia eu și Asociația Berarilor cădem de acord e faptul că reclama nu spune nimic despre produsele Cramei Ceptura, în afară de faptul că trebuie răcite înainte de a fi consumate. Și dacă stau să mă gândesc, îmi amintește un pic de the ad wars dintre producătorii de mașini, la început între Audi și BMW, după care s-au mai băgat și alții pe felie. Just some harmless fun.

Într-un fel, pot să înțeleg de ce Asociația Berarilor ar fi îngrijorată de această reclamă. Dar pe de altă parte, mi se pare un pic ipocrită atitudinea. Asociația susține că vrea să reprezinte interesele berarilor în fața mediului de afaceri, a consumatorilor, și a instituțiilor. Problema e că Asociația alege să prioritizeze interesele unui anumit grup în defavoarea altuia. Și dacă tot vorbim de denigrare și dezinformare intenționată, o să dau un exemplu concret:

Acum vreo două luni, apăruse o postare pe grupul Bere România cu un local din Sinaia care, în meniul de bere, a trecut la categoria “bere artizanală/craft” beri precum Timișoreana, Ursus şi Azuga. Nimic nou sub soare, e o practică destul de comună prin multe localuri. De data aceasta însă, membrii grupului (inclusiv berari) au luat cu asalt pagina de FB a localului și au postat recenzii de 1 stea pe motiv de dezinformare. În urma acestui ‘atac’, un reprezentant al localului a mărturisit că ideea de a pune berile alea în categoria artizanalelor a venit de la Heineken, care a sugerat această “tactică de marketing” pentru a stimula vânzările în contextul în care ele au fost afectate de pandemie. Apropo, Heineken e unul din membrii Asociației Berarii României.

Acel local din Sinaia nu e singurul din țară care trece la categoria “craft/artizanal” orice zic băieții macro. Și de multe ori, localurile de acest gen nu-şi permit să facă scandal sau să zică nu din simplul motiv că alde Heineken le-au dat mobilier, instalații de draft, frigidere şi umbreluțe. În același timp, Heineken, cu aprobarea tacită a Asociației, poate afirma că de fapt nu face nimic greșit, si din moment ce nu avem o definiție legală pentru ce e craft și ce nu-i, nu putem vorbi de dezinformare. Degeaba spui că o să faci sesizare la Protecția Consumatorului – pe ce motiv? Însă Asociația știe că de fapt există diferențe mari între berea produsă de Heineken și o berărie care scoate anual pe piață în jur de 100 de hectolitrii. Asociația se bate cu pumnul în piept că reprezintă interesele berarilor, însă refuză să accepte faptul că atunci când aprobi să pui Ursus Retro în meniu la categoria “artizanal”, de fapt denigrezi imaginea micului producator, și induci în eroare consumatorul. Dar doamne fereşte să se găsească vreo cramă care să facă reclama la vin într-un fel care pune berea într-o lumină proastă!

Chiar sunt curioasă să vad cum se soluționează acest conflict de interese dintre bere și vin, dintre Asociația Berarilor României și Crama Ceptura. Și sincer, sper că CNA-ul o să se uite la reclamația primită și o să zică ceva de genul: “Pe bune, man? Hai fiți serioşi!”.

Sau, cine știe, poate mă înşel. Poate că industria berii din România e pusă în grav pericol de această reclamă, care-i va da o lovitură de pe urma căreia nu-şi va reveni ever. Voi ce părere aveți?

Cover photo credit: Absolute Charm via pexels.com