ARTICOL PUBLICAT INITIAL PE FACEBOOK LA DATA DE 22 Iunie 2019.
După București, Timișoara a devenit rapid un hot spot pentru pasionații de bere artizanală din România, și asta doar în ultimul an. De când am fost noi aici ultima dată, în iunie 2018, în oraș s-au deschis 5 berării noi, și 2 localuri specializate pe acest tip de produs. Așa că ne-am gândit ca ar fi cazul să revenim cu o vizită, și să vedem cum s-au schimbat lucrurile.
This article is in Rom-English. For an English-only version of where to drink craft beer in Timișoara, check out this article.
Dar mai întâi, facem un mic headcount: câte berării artizanale sunt deschise în Timișoara? Tehnic vorbind, una singură, dar restul sunt destul de aproape (ajungeți lejer cu taxiul pana acolo). Așadar, avem:
- Berărescu – brewpub deschis în noiembrie 2018, cu singura berărie chiar în oraș
- Clinica de Bere – prima berărie artizanală din România, situată în Moșnița Nouă
- Bereta TM – au început cu gypsy brewing în 2016, în prezent au berărie în Giarmata
- Double Drop Crew Brewery – deschis în 2019, cu berăria în Șag
- Brauhaus Sincu – tot din 2019, cu berărie în Utvin
- OneTwo și Owl Brewery, tot de anul ăsta, care deocamdată fac bere la Bereta TM
Acum că v-am lămurit, hai sa trecem mai departe.
Anul ăsta ne-am cazat la The Pfeiffer’s House, lucru pe care nu l-am menționa în mod normal, doar că am găsit aceste doua beri în frigider, ca și parte din comitetul de primire:

Awesome hosting 101. Don’t worry, the place had real coffee as well as coffee stouts
Luând Timișoara lejer, la pas, primul loc unde am ajuns a fost chiar Berărescu. Deschis în noiembrie 2018, fix pe malul râului Bega, localul e un brewpub cu 12 tap-uri de bere, terasă, mâncare (dintre care multe preparate folosesc berea în rețetă – inclusiv la blatul de pizza), și o mulțime de evenimente, petreceri și muzică live. Bonus points: e deschis până la 4 dimineața, și poți cumpăra bere la draft în pahare de 200ml și 400ml. Pentru că nu mai încercasem până acum berile lor, ne-am luat un beer taster cu 6 sortimente, din care 3 au fost ale lor: un Weizen foarte easy going, un cream ale (care a primit thumbs up de la Andrew) și o IPA (la care ar mai fi prins bine o țâră de hamei, but we liked it anyway). Două lucruri avem de menționat: berăria în sine nu e on-site, ci undeva în apropiere. Also, meniul e foarte vag când vine vorba de care beri sunt ale lor și care sunt importate (au foarte multe beri de la Mad Scientist, de exemplu), deci e bine să întrebi care sunt berile casei dacă vrei să le încerci (mai ales pentru că sunt disponibile doar la draft și nu o să le găsești în altă parte).

Primele 3, de la stânga: Berărescu Weizen, Pops on Hops American IPA, Last Man Standing cream ale

photo via Berărescu
Mergând înspre zona pietonală (care, sincer vorbind, a devenit un craft beer hub al Timișoarei), am făcut o primă oprire la Bibliotheka. Treaba cu localul ăsta e urmatoarea: deoarece nu are a sign outside care să-ți zica ‘Ai ajuns, bă frate!’, îți trebuie neapărat un punct de reper, altfel ajungi să run around in circles juma de oră, cum am făcut noi anul trecut. Deci, fix la intersecția Mărășești cu Eugeniu de Savoya, uitați-vă dupa statuia asta dubioasă cu inimioare:

Ta-dah! You have arrived at your destination
Alt lucru de menționat e faptul că Bibliotheka unde stai și bei e de fapt Bibliotheka 2. Chiar lângă, pe stânga, e Bibliotheka originală, un mic magazin unde găsești o selecție de vinuri, tabac, brânzeturi și alte produse artizanale (inclusiv trufe). Bibliotheka 2 e localul propriu-zis: două camere, dintre care una e plină cu frigidere de bere artizanală (atât românească cât și din afară), și un bar unde poți să te înghesui cu 2 dintre prietenii tăi ăi mai buni. The highlight, în schimb, e terasa, care e deschisă inclusiv iarna (plastic enclosure with heaters and smoking allowed). Găsești de toate aici: bere artizanală, mâncare (de la sharing platters și burgers la pui cu gorgonzola – YUM!) și niște oameni foarte faini care se ocupă de servire (they’re basically like family, and we love them to bits). Ah, și v-am spus că Bibliotheka e unul dintre organizatorii Timișoara Craft Beer Festival? Că dacă nu, vă spunem acum, și un pic mai multe iiiiimediat.
După un prânz la Bibliotheka, a fost musai să ajungem la Bereta Taproom & Bottleshop – nu de alta, dar localul ăsta a fost on our bucket list de când s-a lansat în mai 2019. Deschis de Bereta TM, localul are o mare însemnătate pentru noi nu doar pentru că are 15 tap-uri și 6 frigidere cu bere artizanală atât din țară cât și din afară, ci pentru că e fix ceea ce ne așteptam de la un taproom după modelul celor din străinătate (are inclusiv frigidere pentru keg-uri). Stați cu ochii pe pagina lor de FB, pentru că au multe evenimente unde se lansează beri noi, și tap takeovers (Wasted Sessions) cu diverse berării. Atmosfera e foarte chilled out, și chiar dacă nu servesc mâncare, poți să-ți comanzi de afară și nu se supără nimeni. Iar de luna asta, au inclusiv terasă.

Bine, asta e poza pre-terasă, când puteai să ieși cu scaunele în stradă – it’s all legit and pretty now, though

Dacă tot sunteți aici, dați neapărat o tură și prin camera din spate, să vedeți ce minunății sunt acolo și să vă luați ceva pentru acasă

Noi avem o mică mare slăbiciune pentru berile acre (pentru că am facut supradoză de hamei când eram mici), dar o să găsiți aici o bere pentru toate gusturile
Rămânând în zonă, am dat o fugă câțiva metri mai jos, până la Reciproc. Deschis acum 4 ani, localul a fost mai degrabă o băcănie cu produse artizanale la început, care ulterior a devenit un bar/cafenea, cu terasă. Nu au bere la draft, în schimb au o selecție bună de beri din Timișoara și din țară, precum și vinuri, produse Fairtrade (zahăr, cafea, ceai) și miere. Dacă vă ia un pic foamea, au și sandvișuri la bar.
Luându-ne după review-urile Dorin, am luat un Helles de la Brauhaus Sincu și un raspberry wheat de la Bereta TM, din seria Bereta Brewing Community – ambele excelente!
Tot prin zona pietonală am ajuns și la Meat Busters. Noi (și probabil și voi) am făcut prima dată cunoștință cu ei la diverse festivaluri, unde veneau cu food truck-ul și tot felul de preparate pe bază de porc (pulled pork sandwich IS LIFE!). Din mai 2018, s-au hotărât să-și pună sloganul ‘Pork to the people’ și într-o locație fixa, și deși sunt originari din București, s-au stabilit taman în Timișoara (mai au o locație pop-up în Cluj, la Form Cafe, dar asta e altă poveste). Pe lângă mâncare bună, au o pagina întreagă de meniu dedicată berilor artizanale, din care 80% sunt românești. E bine să întrebați la bar dacă au și alte beri care nu sunt în meniu, pentru că la câte noutăți apar constant pe piață, sigur găsiți ceva care nu a ajuns și în forma printată.

Noi am optat pentru Morning Glory de la Ground Zero (lot 293) și un Weiss de la Brauhaus Sincu (lot 4)
Au mai fost două locații unde am vrut neapărat să ajungem dar, din păcate, ambele au fost închise, deoarece erau on site la Timișoara Craft Beer Festival. Vă povestim un pic despe ele oricum, că dacă aveți drum prin Timișoara, e păcat să le ratați.
Începem cu Viniloteca, deschisă acum 4 ani de către Emil, nenea tata lui Adi de la Bereta, cu care am stat la o poveste la festival. Localul în sine se află la subsolul unei clădiri de la începutul secolului 20, și este foarte mic: 3 mese și 6 scaune la bar, iar vara mai pun vreo două mese afară. E cam la 10 minute de mers din centru (pietonală), și nu acceptă rezervări (too small for that, deși la evenimente încap și 300 de oameni înăuntru). Inițial, fusese un magazin de viniluri, cafea, și ceva bere artizanală. De atunci, a devenit unul dintre punctele de reper pentru scena craft beer din Timișoara, și mulți dintre berarii din zonă ne-au povestit cu drag despre cum pasiunea lor pentru bere s-a născut chiar aici. L-am întrebat pe Emil dacă lumea înca mai cumpără viniluri și, măi, se pare că da. Dacă sunteți pasionați, dați un ochi și pe Placile lui Emil, unde o să găsiți review-uri și recomandări.

photo via Viniloteca

photo via Viniloteca
Al doilea local unde trebuia să ajungem a fost TapRoom-ul deschis de cei de la OneTwo în aprilie 2019. Localul în sine e un pic cam departe de centru (30 minute de mers pe jos), e deschis de la 17:00, și e fix ceea ce promite numele: o cameră cu bere la draft. Ah, și o mică terasă afară. Și când spunem bere la draft, asta înseamnă doar bere la draft (în afară poate de niște sticle de pineapple gose de la OneTwo Brew). Dat fiind faptul că noi suntem puțin nostalgici și ne plac lucrurile făcute cât mai simplu, ne-a plăcut foarte tare conceptul: un local fara pretenții, cozy, unde poți să bei liniștit o bere artizanală as you watch the world go by.

photo via TapRoom

9 tap-uri și un șnițel – sometimes, that’s really all you need (photo via TapRoom)
Nu se putea să nu ajungem și la localul celor de la Clinica de Bere, așa că am dat o tură cu motorul până la Moșnița Nouă, la Castel Royal Mosnita. Let’s put it this way: the place is impressive. Deschis în 2011, cu o investiție de 800,000 euro, aici găsești nu doar berăria, ci și vreo două saloane restaurant (cu preparate tradiționale + house specials), bar, terasă, și cazare la hotel de 4 stele. Se vede că s-a pus multă muncă în tot complexul, și le-a ieșit: atmosfera e destul de apropiată de cea a unui Biergarten german. Cumva însa, a fost prea posh pentru noi (care suntem genul de oameni care și-ar petrece the rest of eternity la TapRoom), dar pentru cei care caută ceva super kid friendly, sau o locație pentru nunți și alte evenimente, dați o fugă până acolo.

Fiind cu motorul, ne-am limitat la o singura bere: Terapia Gold, o blonda de 4.7% ABV

Din păcate, berăria nu se putea vizita când am fost noi, dar am vrut neapărat sa vedem cum arată echipamentul adus din Austria, și i-am făcut niște poze prin geam
Și ca o ultimă recomandare, dacă tot treceți prin Timișoara și vreți să beți bere artizanală, faceți cumva să ajungeți pe la mijlocul lui iunie, când are loc Timișoara Craft Beer Festival. Organizat de Bereta TM și Bibliotheka, festivalul are loc în Parcul Rozelor, cu intrare liberă, și e ocazia perfectă să încercați cât mai multe beri artizanale la draft, să vă bucurați de muzica live, street food, și multe altele. Noi am fost la ambele ediții, și a fost awesome de fiecare dată (puteți citi aici cum a fost anul acesta).

photo via Timișoara Craft Beer Festival

photo via Timișoara Craft Beer Festival
Cam atât despre Timișoara. Dacă mai aveți voi sugestii, lăsați un comment mai jos, că noi mai dăm o tură și anul viitor, și o să vă spunem cum a fost. Cheers!