12 berării străine pentru care nu mai trebuie să pleci din țară vara asta

Articol publicat la data de 10 iulie 2020.

Mulți dintre noi ne-am făcut planuri de concediu anul ăsta care ne-au fost, măcar un pic, date peste cap. De exemplu, noi trebuia să fim în UK săptămâna asta, făcând turul barurilor și berăriilor de pe Bermondsey Beer Mile. N-a fost să fie. Din fericire, vara asta au venit berile de din afară la noi, și avem parte de cea mai variată selecție de beri craft din străinătate din… well, since forever, zicem noi. Iată 12 dintre berăriile artizanale de top cu care mai greu o să te întâlnești pe piața din România, și care o să te facă să te simți ca într-un veritabil craft beer tour.

 

Verdant

Nevoia face pe om, și cam ăsta a fost cazul și cu Verdant. Când au apărut pe piață în 2014, la ei acasă în Cornwall, UK, nu existau beri decente în stil American IPA, așa că s-au gândit ei să remedieze situația. Încercarea a avut succes, iar băieții și-au creat un renume mondial mai ales prin IPA, NEIPA și pale ales. De fapt, nu vei găsi prea multe de la ei în afară de thick, juicy, hoppy beers, but on the flip-side, știi că ești pe mâine bune, când sunt făcute de una din berăriile de top de pe Untappd.

Unde îi găseşti:
Beer Station Bucharest
Bere și Bere

 

cant

photo credit: HopsClub

Brasserie-Brouwerij Cantillon

Această microberărie belgiană are o binemeritată reputație prin faprul că produc unele dintre cele mai bune beri lambic. Fondată în 1900, berăria este family-owned, și nu a schimbat prea mult la felul în care face bere de peste un secol. Fabrica de bere este o veritabilă mașină a timpului și, având în vedere faptul că berile lor sunt fermentate spontan, se bazează pe o faună de drojdii sălbatice care a crescut în interiorul berăriei de-a lungul deceniilor. Toate berile lor sunt acre, which is an amazing treat if you’re sour fiend like us. Dacă preferi ceva mai entry-level, înceracă un kriek (cu cireșe), dacă nu, you can’t go wrong with the geuze (lambic blends).

Unde îi găseşti:
– onine pe HopsClub.ro
– la draft la Blend. Brews & Bites și la Bereta Taproom & Bottleshop

 

poh

photo credit: HopsClub

Põhjala

Bijuteria berăriilor din zona Baltică, Põhjala este singura berărie din zonă care a fost inclusă în lista celor mai bune 100 berării din lume, conform RateBeer. Cu sediul în Tallinn, berăria se numără printre pionierii berii artizanale în Estonia, și continuă să inspire și să fie inspirată de țara de origine. Berile lor sunt facute în loturi mici, cu mult accent pe ingredientele folosite. De încercat: orice imperial stout, orice barrel aged, și mai ales beri cu ingrediente din pădurile Estoniei. And before you ask, se pronunță „pâhiala”, nu „poiala”.

Îi găsești online:
HopsClub.ro
CraftBeer.ro
Bereta webshop

 

puhaste

photo credit: Pühaste Brewery

Pühaste

La doi ani dupa Põhjala, în 2016 se deschide o nouă berarie în Estonia, mai exact în Tartu. În mai puțin de 4 ani, Pühaste au reușit să lanseze aproape peste 150 de beri, și și-au creat un renume internațional prin numărul de stiluri abordate și calitatea lor. Una din cele mai bine cotate berării din Estonia, mai ales pentru berile negre. Neapărat de încercat de la ei e Dekadens, un imperial stout învechit cu stafide, rom și vanilie.

Îi găsești online pe CraftBeer.ro

 

other half

photo credit: HopsClub

Other Half

Dacă ești hardcore craft beer geek, probabil ți s-au înmuiat deja genunchii doar la ideea că Other Half se găsește în România. Una din berăriile de top din lume (are peste 4 pe Untappd, come on), Other Half e one of the ultimate rare finds din simplul fapt că e din SUA (mai exact din New York) iar să aduci beri de acolo e o întreagă aventură. La noi, probabil i-ai prins în mod indirect prin seria de beri All Together, un proiect prin care și-au propus să susțină industria ospitalității anul acesta, și la care au participat câteva berării locale. Other Half excelează pe partea de juicy hop bombs, dar și beri acre și imperial stouts. Norocul nostru că băieții de la Bereta au pile unde trebuie, altfel n-am prinde miros de dry-hopping de peste Atlantic prea curând.

Unde îi găseşti:
– online pe HopsClub.ro
Beer Station Bucharest
Bere și Bere

 

finb

photo credit: HopsClub

Finback

O să fim sinceri: până să facă Bereta o colaborare cu ei anul trecut, noi habar n-aveam cine sunt Finback. Și chiar dacă berea lor cu sumac și cirese nu a trecut oceanul, să o putem încerca și noi, anul ăsta băieții s-au revanșat. La fel ca Other Half, sunt o microberărie din New York City, care a lansat primele beri în 2014. De atunci, au făcut aproape 400 de beri diferite, acoperind o gamă largă de stiluri, însă rămân cel mai bine cunoscuți pentru IPAs, care pe lângă hamei la greu, vin și cu tot felul de adaosuri, cum ar fi sare de mare și pepene roșu.

Îi găsești online:
Bereta webshop
HopsClub.ro

 

omn

photo credit: HopsClub

Omnipollo

Din 2010 până anul ăsta, Omnipollo au fost un fel de Blackout Brewing la nivel internațional: o berărie care s-a bucurat de mare success făcând bere la alte berării, în regim gypsy brewing. Originari din Suedia, Omnipollo și-au creat un renume prin faptul că toate berile lor sunt hardcore prin excelență, și prin faptul că și-au încercat talentul în cam toate stilurile de bere, în care au băgat orice au avut ei chef, de la fructe, la trufe și bacon. Noi suntem mai purişti din fire, așa că recomandăm să încerci Fatamorgana (8-tuple dry hopped IPA, probabil berea cu cel mai mult hamei pe care o s-o bei vreodată) și, dacă o găsești pe undeva, neapărat Nebuchadnezzar.

Îi găsești online pe HopsClub.ro

 

gamma

photo credit: HopsClub

Gamma Brewing Company

Danemarca găzduiește una dintre cele mai mari și faimoase fabrici de bere din lume (ştii tu care). Însa e și țara de origine a Gamma Brewing, o berărie căreia chiar daca îi lipsește partea de world domination, se revanșează pe partea de gust și aromă. Gamma pune accentul pe big, thick, hop bombs, și duce asta la nivel de artă. Berile lor NEIPA și mai ales Double NEIPA sunt râvnite de craft beer geeks din întreaga lume, și pot sta cot la cot inclusiv cu hazy giants precum Verdant.

Îi găsești online:
Bereta webshop
HopsClub.ro

 

boon

photo credit: The Real Beer Shop

Brouwerij Boon

Boon este cunoscut în întreaga lume ca un producător formidabil de amestecuri lambic (geuze) și kriek. Situat în Lembeek, chiar satul de la care provine numele „lambic”, Boon produc bere de fermenație spontană din 1978. La ce ar trebui să te astepți? Beri funky, acre, acide, fix opusul lager-elor cu care ai crescut. Oude Geuze este berea lor clasică, dar daca ai prins un pic de curaj, seria de beri învechite în butoi is a must-try.

Îi găsești online:
CraftBeer.ro
HopsClub.ro

 

lervig

photo credit: The Real Beer Shop

Lervig

De origine din Stavanger, Norvegia, Lervig și-au început povestea ca o berărie care făcea pilsner. Lucrurile s-au schimbat în 2010, când noul lor berar șef s-a gândit să ducă toată operațiunea înspre bere craft. De atunci, au devenit una din cele mai cunoscute berării din lume, mai ales datorită celebrei Liquid Sex Robot, o New England-style DIPA care a ajutat la popularizarea acestui stil în Europa. Lervig stăpânesc însă o gamă foarte variată de stiluri, de la barleywines și Doppelbocks, la beri acre. Una din berile pe care trebuie neapărat să o încerci e Paragon, o minunăție de barleywine produsă o data pe an, și (dacă o s-o găsești pe undeva) 3 Bean Stout.

Îi găsești online:
Bereta webshop
CraftBeer.ro
HopsClub.ro

 

polly

photo credit: HopsClub

Polly’s Brew Co.

Una dintre cele mai noi fabrici de bere de pe scena berii craft din UK, această microberărie a acaparat atenția fanilor de pe la sfârșitul anului 2018. Populari de la bun început (când încă se numeau Loka Polly), au produs deja peste 200 de beri. Oamenii pun accentul pe hazy, hop forward IPAs, DIPAs și pale ale, deși din când în când mai abordează și alte stiluri. În ciuda faptului că se bucură de o popularitate foarte mare în Europa și nu numai, Polly’s continuă să facă beri în șarje mici, ensuring a steady turnaround of fresh new brews.

Unde îi găsești:
– la draft la Bereta Taproom & Bottleshop
– online pe HopsClub.ro

 

19679104_10155015021724633_4265007003170973936_o (1)

photo credit: De Struise Brouwers

De Struise Brouwers

Dacă îți plac berile belgiene, trebuie neapărat să faci cunoștință cu De Struise Brouwers. Nu îi vei găsi în lista berăriilor trapiste, însa oamenii ăstia și berile lor își merită renumele, alături de Orval, Westvleteren și Rochefort. De Struise au început ca gypsy brewers, făcând un Belgian Dark Strong ale numit Pannepot, care rămăne their flagship beer la aproape 20 de ani de la lansare. În prezent, au propria berărie în clădirea unei foste școli, și pun în continuare accentul pe stiluri belgiene. Deși selectia de beri pe care o să le gasesti la noi e redusă, noi îți recomandăm să stai cu ochii pe ei, şi dacă ai vreodată norocul să dai peste ceva din seria Black Damnation, ia-ți cel puțin două sticle.

Îi (mai) găsești online:
CraftBeer.ro
Bereta webshop

Cheers!