Cartea din care am învățat cum să facem bere acasă – acum și în limba română!

Articol publicat la data de 10 iunie 2020.

Am aflat recent că a apărut pe piață prima carte despre cum să faci bere acasă, scrisă în limba română. Publicată de Editura Casa din Oradea, ‘Berea artizanală – Cum să stăpânești arta fabricării berii la domiciliu’ e traducerea cărții ‘Home Brew Beer’ scrisă de Greg Hughes. Ea a fost publicată inițial în 2013, iar în 2019 a apărut a doua ediție, varianta care a fost tradusă în română anul acesta.

Cartea lui Greg Hughes (ediția din 2013) a fost prima și singura noastră carte de homebrewing. Chiar dacă mai încolo ne-am folosit de diverse site-uri și software, cartea aceasta a pus bazele a tot ce știm despre cum se face berea, și este în continuare o piatră de temelie. Deci pentru noi a fost musai să punem mâna pe versiunea în română, și să-i facem o recenzie.

Cartea asta se adresează oricui vrea să faca bere. Începătorii care nu știu nimic despre fabricarea berii pot învăța elementele de bază, până când se simt pregătiți să treacă de la kit-uri și extract de malț la rețete all-grain. Totodată, e o resursă utilă pentru cei avansați, care vor să învețe stiluri și tehnici noi.

DSC_0045

Cartea e împărțită pe mai multe secțiuni, care explică pe rând procesul de fabricare a berii, ingrediente, echipament și rețete. În prima parte sunt descrise istoria berii, ingredientele (cu un tabel sinoptic pentru drojdie și hamei, explicând diferențele dintre fiecare sortiment), echipamentul necesar, metodele de fabricare a berii, de ce curățenia e sfântă, cum să citești un hidrometru, cum să carbonatezi berea, și cum să o pui în sticle (sau în keg). Fiecare pas este însoțit de poze care te ajută să înțelegi mai bine nu doar echipamentul cu care lucrezi, ci și procesul în sine.

DSC_0046

Secțiunea care vorbește despre echipament este destul de comprehensivă, și îți descrie pe îndelete fiecare element, de la ce tip de recipient să folosesti pentru fermentare, tipuri de răcitor, boiler, până la ce fel de termometru și dopuri vei avea nevoie. Pe final e inclusiv o secțiune despre echipamente pentru cei avansati, precum refractometru și infuzor de hamei.

DSC_0047

Ce e foarte util la felul în care e scrisă această carte e faptul că, deși îți explică în detaliu fiecare ingredient, are și o sectiune despre berea făcută din extract de malț – noi recomandăm să începi cu extracte în loc să sari direct la all-grain, măcar pentru primele doua-trei beri.

Un alt lucru care ne-a plăcut e faptul că e scrisa în așa fel încât procesul de fabricare a berii e ușor de urmărit atât pentru începători, cât și pentru avansați. De exemplu, secțiunea despre inocularea drojdiei vorbește despre dry-hopping, un proces peste care cel mai probabil o să sari la început, dar la care poate o să revii dupa ce ai făcut deja câteva sarje.

DSC_0048-2

Restul cărții (cam două treimi) constă în rețete de bere. Pe final apare și o secțiune de troubleshooting (de exemplu, cum îți dai seama dacă berea a început să fermenteze), și niste link-uri la diverse resurse online, precum Beer Smith sau Beer Judge Certification Program.

Când vine vorba de rețete, Greg Hughes e un fel de Sanda Marin a homebrewing-ului. Cartea lui conține peste 100 de retete de bere, de la stiluri clasice, băute de strămoși, la stiluri pe care le fac berăriile artizanale moderne. Rețetele sunt scrise pe înțelesul tuturor, și chiar dacă limbajul poate părea un pic tehnic la început, pașii sunt explicați clar și concis, și te obișnuiești repede cu termenii folosiți.

DSC_0049

Un lucru important de menționat e faptul că hameiul folosit în toate rețetele nu e sub forma de peleți, ci frunze întregi, uscate. Asta se datorează faptului că Greg e din UK, unde hameiul sub formă de frunze se găsește foarte ușor. La noi însa, mai puțin. E genul de detaliu care îți poate da un pic peste cap rețetele, mai ales dacă eşti la început și nu ai de unde să știi că 74 de grame de hamei sub forma de frunze e ok într-un Pale Ale, dar sub forma de peleți e overkill. În general, la hameiul de amăreală va trebui să scazi 10% din cantitatea de hamei din rețetă. Sau nu. Depinde dacă îți place berea mai amară.

DSC_0052

Multe din rețete sunt cele din versiunea din 2013, însă apar și câteva noi. Honey Porter, de exemplu, e una din cele mai vechi, însa e una din rețetele noastre preferate din cartea asta, iar Ruby Mild a fost prima rețetă de homebrew pe care am făcut-o care chiar ne-a plăcut cum au ieșit (am avut multe hit-and-miss, până ne-am obișnuit cu echipamentul).

DSC_0055

Printre rețetele noi se numără mai ales stiluri moderne, apărute după 2013, și folosind ingrediente pe care nu le găseai așa ușor acum câțiva ani ca homebrewer, precum Kveik. Toate rețetele noi au ‘Rețetă Inedită’ deasupra pagini, iar printre noutăți am găsit inclusiv Pastry Stouts și Milkshake IPA, niște combinații foarte faine cum ar fi IPA cu rozmarin și vanilie, și câteva beri acre, precum Berliner Weisse și Kettle Sour. De menționat la rețetele noi e faptul că pentru unele va fi nevoie să mai faci un pic de cercetare pe lângă, mai ales dacă stilurile nu-ți sunt cunoscute deloc. De exemplu, nu ți se spune cât lactobacil să adaugi într-un Kettle Sour, sau câtă amilază într-un Brut IPA.

DSC_0062

Stilurile tradiționale, precum Lager, Stout sau IPA, rămân în continuare baza, și sunt un punct foarte bun de pornire pentru începători. Singura rețetă clasică pe care nu am găsit-o în carte e Scottish 70 Shilling, dar apar în schimb 60 și 80 Shilling. Iar pentru cei mai grăbiți, există și câteva rețete rapide, care sunt gata de băut în 3-4 săptămâni.

DSC_0074

Probabil cea mai faină secțiune din această carte e una nouă, care te învață cum să inventezi propriile rețete. Secțiunea îți explică cum să analizezi toate aspectele unei rețete, de la felul în care malțul influențează culoarea, la densitate finală și temperatura de condiționare. Evident, înainte să ajungi aici, cel mai bine e să faci cât mai multe rețete ‘bătute în cuie’ – nouă ne-a luat cel puțin un an până să ne aventurăm în acest capitol.

Cartea e o lectură obligatorie atât pentru cei care vor să învețe cum să facă bere acasă, dar și pentru cei care se gândesc să-și deschidă o berărie mai încolo, și vor să înțeleagă procesul și rețetele.

O găsești de vânzare aici.

Iar pentru ce îți mai trebuie pe lângă, dă un ochi pe:
Fabrica de Bere – pentru echipamente și ingrediente
Brews Brothers – ingrediente, echipamente, dar și cursuri de făcut bere

Spor la berărit!

DSC_0039