Articol publicat la data de 22 aprilie 2020.
Am început o serie de articole despre încercările cu care se confruntă berăriile artizanale din România în această perioadă, și soluțiile pe care le-au găsit.
Sperăm că va fi o serie scurtă.
În curând, se împlinește o lună de când a intrat în vigoare a treia ordonanță militară, iar săptămâna trecută, pe 14 aprilie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României cu încă 30 de zile.
După cum am văzut într-un articol anterior, restricțiile privind circulația în afara locuinței și faptul că multe baruri și restaurante și-au suspendat temporar activitatea i-au făcut pe mulți berari să-și mute vânzările în online. Pentru unii dintre ei, aceasta a fost o tranziție usor de facut, deoarece infrastructura era deja acolo. Berării precum Hop Hooligans, Oriel Beer și Plan Beer aveau deja un magazin online, în timp ce alții plănuiau să deschidă unul la un moment dat în viitor.
Pandemia a schimbat terenul de joacă rapid, iar cei care nu aveau deja un webshop au trebuit să găsească o soluție peste noapte pentru a se menține. Iar răspunsul s-a arătat în platforma preferată a berăriilor pentru interacțiunea cu fanii: Facebook. Pe măsură ce săptămânile au trecut, tot mai mulți berari au anunțat că iau comenzi pe FB și fac livrări. Unii dintre ei au ales să livreze personal, fie local, fie în împrejurimi. Alții s-au bazat pe curieri pentru a ajunge la fanii lor din toată țara. Iar alții au preferat să se bazeze în întregime pe third party retailers.
Uitându-ne peste cifre, în momentul de față majoritatea berăriilor artizanale livrează bere online. Dintre fabricile de bere de sine stătătoare din baza noastră de date, am observat că:
– 14 berării vând prin magazinul online propriu, dar și al comercianților intermediari;
– 12 berării vând prin pagina lor de Facebook, dar si prin intermediari;
– 11 berării își vând berile doar prin intermediul comercianților intermediari.
Cei mai mulți dintre gypsy brewers se bazează pe platformele berariei unde îşi fac berile pentru a gestiona vânzările, însă trei dintre ele (Anagram, Blackout Brewing și Wicked Barrel) au început să ia comenzi prin Facebook și să livreze local.
“Pandemia și restricțiile cu care a venit la pachet ne-au dat peste cap toate planurile. Majoritatea clienților noștri erau baruri, restaurante și terase. Abia așteptam să se deschidă terasele și aproape peste noapte s-a închis tot. A trebuit să regândim modul de operare și să trecem la vânzări directe. Ne-am făcut un sistem propriu de livrări în București și am căutat servicii de livrare în alte localități.” (Raluca Baran-Candrea, Anagram)
Pentru unele berării, pandemia a fost trigger-ul care a declanșat vânzările online, care oricum aveau să se întâmple mai devreme sau mai târziu:
“De mult ne pregăteam pentru home-delivery împreună cu o firmă de bike delivery (Eastride – familiar nu-i așa, le-am făcut berea lor!). După multe amânări situația actuală ne-a constrâns să lansăm serviciul.” (Peter Dezso, Bere a la Cluj)
“Aveam în plan să ne deschidem un shop online, asta a fost doar un șut în fund să ne mișcăm. A fost o alegere bună. La o zi după ce l-am deschis am epuizat stocul, așa că zilele astea facem bere din nou și îmbuteliem un batch care s-a terminat.”(Cristian Dinu, Clandestin Beer)
Între timp, cei care aveau deja propriul webshop au început să lucreze mai mult la partea de vânzare online:

Work hard, play hard, leave a trail of crazy, damn tasty beers behind (photo credit: Hop Hooligans)
Dar ce se întâmplă când, dintr-o dată, paginile de social media sunt inundate cu postări și sponsored ads pentru atâtea berarii care caută să-și vândă berea online? Te bazezi doar pe baza de fani și hashtags, emoticoane și fotografii colorate? Sau cauți o modalitate prin care să ieși în evidență?
“Am vrut ca experiența de pe shop de la noi să fie foarte plăcută. Punem as many goodies as we can în colete, comenzile sunt procesate cât mai rapid, încercăm să soluționăm orice problemă apare din cauza serviciului de curierat cât mai eficient. Nu știu dacă e o diferențiere, dar am vrut să tratăm clienții așa cum am vrea să fim și noi tratați atunci când comandăm de la alții. Și avem de la multe shopuri ce învăța.” (Cristian Mihai Dinu, Hop Hooligans)
Una dintre cele mai folosite modalități de a atrage clienți a fost livrarea gratuită la comenzi peste o anumită sumă, și a fost folosită de către multe berării, în special de cele care livrează doar la nivel local. Unele berării, precum Nembeer și Capra Noastră, au ales să ofere gratis sticle sau borcane cu drojdie de bere la fiecare comandă, o alegere inspirată, dat fiind faptul că drojdia de pâine e practic inexistentă pe rafturile supermarketurilor.
Unele berării au folosit pandemia ca o ocazie de a răsplăti atitudinea pozitivă cu care s-au întâlnit din start. Călin Ignat este berar și proprietar la probabil singura berărie artizanală din țară care a solicitat comercianților să-i plătească berile pe loc (majoritatea fabricilor de bere sunt plătite în termen de 30 de zile, de multe ori mai târziu). A fost o initiațivă care a funcționat, iar Călin și-a văzut multe sarje de bere vândute prin pre-orders înainte de a părăsi fermentatoarele. Acest tip de relație cu retailerii se bazează pe foarte multă încredere, dar odată stabilită, merită păstrată.
“Înainte de a vinde noi direct, ne-am asigurat că partenerii noștri nu au rămas cu bere pe stoc. Adică am îndrumat oamenii prima dată să ia marfa de la ei, și abia după ce stocurile lor s-au epuizat am livrat noi direct. Sunt unii care au comandat și plătit berea pe loc chiar înainte de “teatrul ăsta” și nu puteam să fim pasivi. Noi credem în reciprocitate și în faptul că suntem în aceeași barcă. E o chestie de bun simț în parteneriate!” (Călin Ignat, Bere NOAH)
Alte berării au folosit această perioadă mai grea ca o modalitate de a da înapoi comunității, prin caritate. Unele dintre ele s-a alăturat inițiativei All Together, începută de Other Half din SUA, pentru a sprijini colegii din domeniul ospitalității. Hop Hooligans au produs o bere ce se va lansa în curând, și vor folosi veniturile de vânzare pentru a sprijini pizzeria Buoni e Bravi din București. Blackout Brewing a făcut echipă cu Espresso Studio din Cluj și va folosi banii obținuți din vânzările All Together NEIPA pentru a oferi cafea personalului medical. De asemenea, Bereta s-au alăturat și ei initiațivei, și cu această ocazie au anunțat că au început să-și îmbutelieze berile la doză – le puteți găsi la ei pe site.

În curand, vor apărea pe webshop-ul Bereta și berile făcute pentru proiectul All Together – keep your eyes peeled (photo credit: Bereta TM)
Majoritatea berăriilor se bazează însă pe social media pentru a-și face reclamă, și pare să funcționeze. Adevărul e că publicitatea pe alte platforme necesită un buget pe care berăriile nu îl au în zilele bune, darămite acum. Cu toate acestea, au existat câteva inițiative care le-au ajutat să obțină o vizibilitate mai mare, iar un astfel de exemplu este Made in Cluj, o platformă care listează producătorii locali care vă pot oferi orice, de la ouă și legume proaspete la articole vestimentare. Este genul de proiect care a fost pus la cale de o echipă foarte dedicată, și a ajutat deja fabrici de bere precum Hophead, Kutuma și Bere a la Cluj – noi sperăm că vom vedea ceva similar și în alte orașe.
Fabricile de bere care își vând berile în supermarketuri au avut acces nu numai la o bază de clienți mai mare, dar au primit și sprijinul necesar. Lanțul de supermarketuri Kaufland oferă o selecție de bere artizanală românească de ceva vreme, și, având în vedere situația actuală, a decis să plătească facturile berarilor în termen de 7 zile, spre deosebire de cele 30 de zile standard. Este genul de decizie care va ușura dificultățile financiare cu care se confruntă recent majoritatea berariilor, și ar putea chiar sa le mențina pe linia de plutire.
“Ne-a ajutat că suntem listați în câteva magazine Carrefour. Au venit comenzi și ne-a mai permis să respirăm.” (Bere Gloria)
Pentru alții, prezența pe rafturile supermarketurilor a fost ceva la care nu s-au gândit încă:
“Strict în ceea ce privește vânzările, cu siguranță ar fi fost un plus, dar noi de la început ne-am dorit să luăm lucrurile pas cu pas și să creștem natural. Nu am vrut să forțăm în nici un fel, așa că nu a fost o prioritate pentru noi până în acest moment să fim prezenți în supermarketuri și nu avem nici un regret în acest sens.” (Patos Beer)
Însa nu toți berarii au aceleași opinii când vine vorba de supermarketuri.
“În general am vrea să nu ajungem în supermarket-uri. Poate în condiții controlate mult mai bine, cu certitudinea de a avea grijă de produs – spațiu refrigerat, shelfing organizat, etc. Nu e cazul prea curând.” (Cristian Mihai Dinu, Hop Hooligans)
“Sincer, am sentimente mixte referitor la supermarket. Nu am feedback de la ceilalți berari care vând acolo, nu știu cât îi ajută la vânzări versus le afectează reputația. A crescut felia de piață pentru craft datorită prezenței în supermarket? A rămas la fel? Cine ştie? Dacă poți fabrica un produs relativ ieftin care să ajungă la raft la un pret “supermarketabil”, stabil la depozitare improprie, da, cred că merită să pui bere craft în supermarket. Elitisme de genul că craft nu e de supermarket sau că trebuie să îi hiperbolizezi prețul doar ca să se “vadă” că e produs de nișă nu își au rostul în condițiile prezente de piață.” (Dana Marmorstein Jovik, Hophead Brewing)
Prețul berii craft a apărut destul de des în discuțiile de pe social media, și chiar dacă comenzile încă curg, trebuie să ne punem și problema fezabilității pe termen lung. Această pandemie va afecta atât berarii, cât și de cei care le cumpără berile, așa că am fost curioși să aflăm dacă berarii plănuiesc să facă beri mai ieftine, cum ar fi beri de tip lager, pale ales cu un conținut mai mic de hamei decât IPA, sau beri cu un ABV mai mic.
“Într-o măsură. Nu pot spune că mai ieftine. Nu am vrea să facem rabat la ingrediente și calitate. În schimb, stiluri mai accesibile, da, și din punct de vedere al costurilor, și al … soarelui de afară? Avem un lager aproape gata de ceva timp, iar hoppy pale ales sunt obligatorii pentru lunile astea.” (Cristian Mihai Dinu, Hop Hooligans)
“Noi nu vom face beri mai ieftine, pentru că nici acum nu facem beri scumpe. Calitative da, dar nu le vindem scump. Adaosul nostru e chiar minim. Dacă poți face beri ieftine și bune pe timp de criză, înseamnă că puteai face asta și înainte. Noi avem un plan de viitor și mergem înainte cu el, nu speculăm piața. Noi suntem în treaba noastră. Ba mai mult, încercăm să lucrăm mai mult la designul etichetelor pentru a da un plus berilor, lucru care ne costă mai mult!” (Călin Ignat, Bere NOAH)
“În perioada următoare nu vrem să modificăm paleta noastră. Urmează perioada de vară, vom veni (nu mă întreba când) cu berile cu fructe: mango ale și lager cu vișine.” (Peter Dezso, Bere a la Cluj)
Pentru unele berării, berile ieftine sunt un NU categoric…
“Criteriul financiar n-a intrat în calcul niciodată în elaborarea unei rețete. Contravine principiilor care stau la baza demersului nostru.” (Horia Ciocan, Addictive Brewing)
… iar pentru altele, berile mai accesibile, precum lager, erau planificate de ceva timp:
“Tocmai am îmbuteliat un lager. Era de mult pe listă, doar că abia acum i-a venit rândul. L-am brasat înainte să se instaureze starea de urgență. Ca gypsy brewers nu am avut mereu libertatea de a alege când brasăm, avem o listă lungă de beri pe care abia așteptam să le facem. A fost ciudat să nu avem tradiționala petrecere de lansare.” (Raluca Baran-Candrea, Anagram)

Când nu poți să te bucuri de soare și mare afară, merge și varianta la sticlă (photo credit: Anagram)
“Pe 17 martie aveam programat să brasăm primul lot de Pilsner, un sortiment pe care intenționam de ceva timp să îl adăugăm portofoliului nostru, astfel că decizia de a scoate o astfel de rețetă nu a venit din considerentul de a avea o bere mai ieftină ci de a avea o gamă variată care să satisfacă cerințele cât mai multor amatori de bere. Din contră, pentru noi, o bere de tip lager chiar nu ar fi o bere mai ieftină, dar vom încerca pe cât posibil să o facem cât mai accesibilă.” (Patos Beer)
Cu barurile și restaurantele închise, ne așteptam ca cererea să scadă, așa că am fost curioși dacă berăriile mai fac bere la fel de des ca înainte. Unele dintre ei și-au oprit temporar linia de producție, în special brewpubs precum Klausen Burger. Bere Cazino a încetat să mai facă bere încă din martie, în timp ce Bere Gloria a decis că este timpul pentru o pauză la începutul lunii aprilie. Însa nu toate și-au sistat activitatea.
“Noi facem beri cum ne permite Poetul, adică să ne lase fermentatoare goale. Am avut o mică pauză datorită lipsei de CO2, dar acum facem la capacitate maximă. Chiar vom scoate niște beri noi. Prima va fi Arrogant Brewer, un West Coast IPA. Chiar e o aroganță, pentru că va fi ceva chiar scump de produs, cu o drojdie pe care cei de la White Labs ne-au asigurat că nu s-a mai folosit în România.” (Călin Ignat, Bere NOAH)
“Deși la început am luat o pauză, am început ușor-ușor să facem câte 2, maxim 3 beri pe săptămână în ultimul timp. Am putut să ne concentrăm și pe berile mai heavy, la care am umblat la ultimele detalii (vezi Time, Koschei, și în curând ultimul Mat Øl).” (Cristian Mihai Dinu, Hop Hooligans)
“Ne-am făcut stocuri pentru cele 3 sortimente fix înainte să fie instaurată starea de urgență și urma să avem brewing day pe 17 martie, dar am hotărât să amânăm până când puteam să ne facem o idee mai clară despre situația reală în care ne aflăm. În momentul de față putem spune că vom mai produce cu siguranță, atât rețetele existente cât şi unele noi, ale noastre, dar şi în colaborare.” (Patos Beer)
“Am redus producția la minim, încât să avem stocuri de pornire la repornirea activităților comerciale. Asta înseamnă doar maxim 1-2 fierberi pe lună. În plus am oferit posibilitatea la cei doi gypsy brewers [Blackout si Acan Brewing], cu care suntem în relații strânse, să își facă propria bere. Eventual avem un proiect în realizarea unor colaborări cu homebreweri pentru a lansa beri comune pe baza rețetelor încercate de ei.” (Peter Dezso, Bere a la Cluj)
Unor berării, pandemia le-a pus bețe în roate privind planurile de extindere mult așteptate, aducându-le într-un impas:
“Am oprit producția momentan. Suntem la sfârșitul contractului de închiriere a vechii locații și încă nu avem autorizația pe noua locație. E un catch-22 courtesy autoritățile vamale române, cărora le placi mic și disperat. Dacă primim autorizația în următoarea lună (desi, ezit să sper pentru că pot fi suficienți de resorceful să mai găsească ceva în neregulă) vom produce în noua locație.” (Dana Marmorstein Jovik, Hophead Brewing)
În schimb, alte fabrici de bere nu au fost afectate prea mult din punct de vedere al producției:
“Producem în continuare pentru că berile noastre oricum au nevoie de timp și sunt gata peste câteva luni. […] Urmează iar niște beri experimentale și o colaborare cu Sunstone Alehouse.” (Ioana Coca, Oriel Beer)

Oriel Beer lansează beri noi și în această perioadă, precum ultima variantă de Quadrupel – Raspberry Vanilla, disponibilă și la ei pe site (photo credit: Oriel Beer)
“Minunea rea care ne înconjoară favorizează berile cu perioade lungi de maturare. Prin urmare ne-am învrednicit întru beri cu fructe.” (Horia Ciocan, Addictive Brewing)
Însă ce părere au cumpăratorii? Am fost curioși să vedem dacă obiceiurile de consum s-au schimbat în ultima lună, așa că am efectuat un mic sondaj pe grupul Bere România, iar rezultatele au fost foarte încurajatoare. Dintr-un eșantion de 139 de persoane:
- 55 persoane au spus că cumpără bere craft la fel de des, indiferent de pret;
- 25 persoane cumpără bere craft mai des decât înainte;
- 22 persoane cumpără bere craft mai rar;
- 14 persoane cumpără la fel de des, dar preferă să ia direct de la producători;
- 88 persoane cumpără la fel de des, dar caută opțiuni mai ieftine;
Rezultatele arată grozav, dar sunt oare valide când le compari cu cifrele retailerilor? Pentru a stabili asta, am povestit cu Ioan Mitroi, fondator Berero Store. Astfel, deși valoarea medie a unei comenzi a scăzut cu un procent neglijabil, numărul celor care cumpără bere online a crescut de când pandemia a început să-și facă simțită prezența și în România. Numărul de comenzi a crescut cu 141% în martie față de februarie, și a continuat trend-ul ascendent și în aprilie (o creștere de aproape 10%). Un impact semnificativ l-a avut instituirea stării de urgență pe 16 martie, care a dus la o creștere a comenzilor de 200% față de prima jumătate a lunii martie.
Un alt lucru pe care am vrut să-l aflăm de la Ioan a fost dacă lumea cumpără stiluri de bere mai ieftine, însă nu pare să fie cazul. Am facut un top 5 al celor mai populare stiluri care s-au vândut pe Berero în ultima perioadă, iar în fruntea clasamentului se află nu doar berării ci și stiluri de bere care nu sunt neapărat ieftine:
- India Pale Ale (IPA)
- New England IPA
- Imperial Stout/Porter
- Pale Ale
- Double IPA
Un detaliu care ni s-a părut nouă amuzant a fost faptul că, deși mulți dintre noi lucrează de acasă în perioada asta, se pare că suferim în continuare de Monday blues, motiv pentru care aproape o cincime din comenzile de bere de pe Berero au fost plasate luni.
L-am întrebat pe Ioan și ce a facut în această perioadă pentru a-și proteja nu doar echipa, ci și clienții:
“Mănuși, măști și, cel mai important, nu mai facem noi livrări de aproape o lună. Am externalizat către firmele de curierat pentru a păstra băieții la depozit și a face pachete în siguranță. Am încercat să nu mărim costurile de transport pentru clienți, deși nouă ni s-au mărit.” (Ioan Mitroi, Berero Store)

Pentru Berero, una dintre modalitățile de diferențiere de alți retaileri a fost colaborarea cu Ground Zero, printr-o campanie de promovare a pachetelor lor, care s-a extins ulterior și la alți producători (photo credit: Berero Store)
Am povestit un pic și cu Cătălina-Adina Mugescu de la The Beer Institute, pentru a afla cum fac față magazinele fizice acestei situații, mai ales în contextul în care și berarii au început să vândă bere online pe cont propriu.
“Având în vedere situația în care ne aflăm cu toții, singura soluție a fost să mutam toată activitatea din magazine în mediul online. Preluăm comenzi pe care le livrăm oriunde în țară. […] Am folosit din plin social-media. Am comunicat în timp real cu toți cei care au plasat comenzi, sau doar au vrut să afle mai multe informații. Având și clienți corporate am reușit să pregătim pentru ei comenzi personalizate, ceva mai mari, pentru perioada sărbătorilor, așa că această interacțiune directă a funcționat foarte bine. Totuși vom lansa în scurt timp și un site prin care se va putea comanda berea și vom continua cu partea de abonament. […] Este o perioada dificilă pentru toți, dar cred că ușor-ușor lucrurile se vor stabiliza, chiar și în acestă situație.” (Cătălina-Adina Mugescu, The Beer Institute – Romanian Craft Beer Shop)
Chiar dacă lumea continuă să bea și să cumpere bere online, nu putem nega faptul că, băutori și berari deopotrivă, cu totii așteaptăm cu nerăbdare sfârșitul acestei perioade de carantină.
“Ca tuturor, cred, ne e dor de o petrecere! Ne e dor să stăm cu lumea la o bere. Și ne e dor să călătorim din nou.” (Raluca Baran-Candrea, Anagram)
Și atunci, care va fi primul lucru pe care îl vor face berarii după ce trece pandemia?
“Facem un party cu toți prietenii lui Noah… Friends of Noah Party! Pentru a le mulțumi fiindcă au fost mereu alături de noi!” (Călin Ignat, Bere NOAH)
“O să mergem într-un bar să luam o bere la draft, eventual pe o terasă.” (Dana Marmorstein Jovik, Hophead Brewing)
“Vom porni spre hala de producție fără adeverință și mască.” (Horia Ciocan, Addictive Brewing)
“Mergem la Leuven Innovation Festival, care se va reporgrama după ce trece pandemia. Berea deja am trimis-o, stă la rece în Belgia și așteaptă.” (Ioana Coca, Oriel Beer)
“Opening party Planetarium!!!” (Peter Dezso, Bere a la Cluj)
“Avem chef de un event imens, plin de soare și bere bună. Sper că vom putea organiza ceva alături de alte berării locale, atunci când vom avea o idee de apropierea finalul perioadei ăsteia de “izolare”.” (Cristian Mihai Dinu, Hop Hooligans)
Se pare că ne asteapta multe pentru momentul în care va trece pandemia. Așadar, haideți să stăm acasă, să cumpărăm bere online, să urmăm recomandările oficiale și să ne asigurăm că nu trebuie să așteptăm prea mult înainte să ne putem bucura de o bere împreună. Cheers!

Yup, we miss this just as much as you do. See y’all soon!