Ce fel de bere preferă femeile?

Articol publicat la data de 8 martie 2022.

Femeia. Această entitate misterioasă, cu gusturi elegante și rafinate, cunoscută mai degrabă pentru consumul de vin dar care, în mod deloc surprinzător, știe să aprecieze și berea. 

Am citit tot felul de studii și articole (în română, evident) pe tema consumului de bere la femei, însă puține (niciunul, de fapt) explică concret care sunt stilurile de bere pe care ele le preferă, sau, mai rău, menționează faptul că femeilor le plac berile cu arome și… cam atât. Însă ce înseamnă de fapt “bere cu arome”? Sau, de exemplu, dacă ar fi sa pui o tipă în fața unui meniu cu beri ce variază de la lager la imperial stout cu cacao și beri acre fermentate spontan, ce ar alege? Și sunt gusturile în materie de bere chiar așa de diferite între femei și bărbați?

Așa că acum câteva luni ne-am gândit să găsim noi răspunsul la toate întrebările de mai sus. Și ca norocul, am avut propriul bar la dispoziție în care să ne facem de cap cu acest studiu.

Pentru început, am decis să stabilim o dată pentru totdeauna ce înseamnă de fapt “bere cu arome” și cum se diferențiază ea de berile “fără arome”. Așa că am împărțit lista de beri din meniul nostru în următoarele categorii principale:

  • IPA (unde am pus inclusiv DIPA și TIPA)
  • IPA cu adaosuri (fruited and pastry IPAs)
  • Stout și porter (inclusiv chestii maturate în butoi)
  • Stout și porter cu adaosuri (fruited and pastry stouts/porter)
  • Imperial Stout și Imperial Porter (inclusiv cele maturate în butoi)
  • Imperial Stout/Porter cu adaosuri (pastry stouts as well as BA stuff)
  • Beri acre fără fructe (stiluri clasice precum Lambic, Gose, Gueuze, etc)
  • Beri acre cu fructe (pastry sours but also stuff like Kriek)
  • Lager, Pils, Helles, etc
  • Beri belgiene (Blonde, Saison, Dubbel, Quad, etc – cu excepția berilor acre)
  • Beri de grâu (wheat beers)
  • Beri arămii (amber and red ales)

Iar câteva luni mai târziu, rezultatele studiului* arată cam așa:

Stiluri de bere artizanală preferate de femei

Făcând un top 3 al tipurilor de bere preferate de femei, rezultatele sunt:

  1. IPA fără adaosuri, cu un procent de 46.3% din totalul berilor consumate
  2. Fruited and pastry stouts/porters, cu un procent de 16.8%
  3. Beri de fermentație inferioară, precum lager, cu un procent de 14%

Aici menționăm și faptul că pe locul 4 se află imperial stouts and porters cu diverse adaosuri, cu un procent de 9.3%, urmat de fruited and pastry sours, cu 3.4%.

Toate ca toate, dar care e treaba cu bărbații? În cazul lor, avem așa:

Stiluri de bere artizanală preferate de bărbați

Făcând un top 3 al tipurilor de bere preferate de bărbați, rezultatele sunt:

  1. IPA fără adaosuri, cu un procent de 51.6%
  2. Beri de fermentație inferioară, precum lager, cu un procent de 22.3%
  3. Fruited and pastry stouts/porters, cu un procent de 7.5%

În mod interesant, femeile beau de aproape două ori mai multe beri negre decât bărbații (28.3% vs. 15.3% din totalul berilor consumate). Totodată, numărul femeilor care preferă imperial stouts cu adaosuri este aproape dublu decât cel al bărbaților, astfel încât 9.3% din berile consumate de către femei sunt pastry imperial stouts, față de doar 4.4% în cazul bărbaților. Pe de altă parte, se pare că bărbații preferă berile de tip imperial stout și porter fără adaosuri, cu 3.4% din totalul berilor consumate, față de 2.2% în cazul femeilor.

Lucrurile stau cam la fel și în cazul berilor de tip IPA cu adaosuri, care ocupă un procent de 1.9% în cazul femeilor față de doar 0.4% în cazul bărbaților. La polul opus, doar 0.6% din berile consumate de către femei au fost beri acre fără adaosuri, față de 1.3% în cazul bărbaților. Iar în cazul berilor din grâu, bărbații au condus topul, cu 2.0% față de 0.3% în cazul femeilor. 

Singurele categorii în care cele două sexe s-au aflat cât de cât pe picior de egalitate au fost berile belgiene și cele arămii. 

Și da, se pare ca femeile chiar preferă berea cu arome. Însă aici trebuie făcută o precizare. Era o perioadă în care prin acest tip de produs se înțelegea bere industrială gen Ciuc Radler sau Ursus cu cireșe. Dar apariția pe piață a berii artizanale a schimbat drastic imaginea acestei băuturi. În prezent, nu mai putem vorbi despre “bere cu arome” ca despre o băutură cvasi-sintetică, ci despre un conglomerat de stiluri complexe, cu un grad ridicat de alcool, cu un profil aromatic amplificat nu doar de combinațiile de malț, drojdie și hamei, ci și de adaosuri precum cacao, Tonka, vanilie, lavandă, fructe.

Din punct de vedere științific, femeile au într-adevăr o înclinație epicureană pentru gusturile dulci. Dar asta nu e o regulă bătută în cuie, lucru pe care, de altfel, l-am observat și noi în discuțiile de la bar. De multe ori, atât bărbații cât şi femeile au cerut beri cu un caracter fructat sau aromat. Iar aici vorbim nu doar de adaosuri, ci efectiv de aroma ingredientelor folosite, mai ales a hameiului folosit la dry-hopping.

Oricum, bottom line is că atunci când vine vorba de bere artizanală, indiferent de sex, tot IPA e fruntea

*Metodologie:
Studiul s-a desfășurat pe perioada 1 decembrie 2021 – 28 februarie 2022. Participanții la studiu au fost clienții localului The Brewhouse din Cluj-Napoca. Studiul a fost complet anonim, motiv pentru care nu cunoaștem numărul participanților. Berile consumate au fost trecute într-un tabel, în funcție de stilul berii și sexul clientului. Au fost luate în considerare atât berile la draft cât și cele la sticlă/doză, din România dar și din străinătate. Procentajul fiecărui stil este calculat din totalul berilor consumate de către femei, respectiv bărbați. Dat fiind faptul că localul are un singur angajat, în timpul zilelor cu un trafic mare de clienți o parte din berile consumate nu au fost trecute în tabel. 

Cam atât. Cheers!