ARTICOL PUBLICAT INITIAL PE FACEBOOK LA DATA DE 8 Martie 2020.
De la producția berii, la strategii de marketing, branding și comunicare, îmbuteliat și până la distribuție, industria berii artizanale din România nu mai e de mult un domeniu dominat exclusiv de bărbați. Așa că, de Ziua Internațională a Femeii, ne-am gândit să vă facem cunoștință cu o parte din femeile care și-au lăsat amprenta asupra acestei industrii, și care continuă să-i inspire pe toți cei care vor să i se alăture. So, please welcome to the stage…
.
Ioana Coca, Oriel Beer

Care e rolul tău la Oriel Beer?
Co-fondator, co-brewer și creative side pe partea de imagine și marketing.
Ce te-a atras la berea artizanală, și de ce ai decis să lucrezi în domeniu?
Să fiu sinceră, gustul. Nu aș fi crezut că unele beri pot avea un gust divin și că explorează o paletă atât de largă de note și arome. Am decis să lucrez în domeniu pentru că mi-aș dori să încerc să schimb percepția publicului larg despre bere. Este un domeniu de nișă, dar dacă o mică parte din oameni văd în bere ce văd eu, consider ca îmi îndeplinesc scopul.
Ce te bucură cel mai mult la munca în această industrie?
Categoric este o lume a bărbaților, dar mă bucură că pot fi inclusă în ea și că părerea și aportul meu contează atât de mult.
Crezi că femeile sunt tratate diferit în această industrie, față de colegii lor?
La început eram privită ca fiind necunoscatoare sau că nu aș avea habar despre beri, dar nu mai este de mult cazul. Consider că femeile care lucrează în această industrie chiar sunt apreciate și nu trebuie să dovedească neapărat ceva în plus față de bărbații din domeniu.
Ce crezi că ar incuraja mai multe femei să lucreze în această industrie?
Nu cred că este nevoie de încurajare neapărat, trebuie să fie o pasiune reala la mijloc și o dorință de a descoperi acest domeniu minunat.
Crezi că berea e mai degrabă o băutură a bărbaților? Ce le-ai spune femeilor pentru a le încuraja să bea bere artizanală?
În niciun caz nu cred asta. Îmi sfătuiesc mereu prietenele să încerce bere artizanală, e doar o chestiune de timp, pentru că sigur vor descoperi la un moment dat o bere care le va produce un click și vor ajunge să exclame “Pur și simplu wow!”. Unele femei sunt mai ușor de convins dacă berile sunt povestite în detaliu, cu arome and stuff: dacă au arome de citrice, toffee, espresso, fructe de pădure etc.
Care e berea ta preferată (din RO sau din afară)?
Am un crush cu Imperial Rye Porter de la Nøgne Ø, Track #7: Devil Inside de la Lost Abbey și Oerbier Special Reserva 2015 de la De Dolle. Dar sunt muuulte beri pe care le ador și la care a fost love at first sip. Din RO, sincer, Oriel Blond Wild pentru ca e tot ce ți-ai dori de la o bere blondă cu un altfel de touch.
Daca ai fi o bere, ce stil ai fi, și ce nume ți-ai pune?
Sigur ceva wild sour, cu mai mult alcool. Nume: Seele.
.
Dana Marmorstein Jovik, Hophead Brewing

Care e rolul tău la Hophead?
Sunt manager de criză Nu, glumesc, dar nu total. Inițial aveam un job care aducea banii în casa și ne întreținea visul de a avea o berărie. Lucram la berarie în weekend la îmbuteliat, spălat etc. și la HÂRTII, partea neinteresantă inerentă oricărei afaceri. Lucrez la rețete cu Darko, în sensul că eu tot arunc cu idei și el mi le parează ca la tenis – are muuult mai multe cunoştințe tehnice decât mine. Gust berea, partea preferata a jobului, și am veto la ce intră sau nu în bere. Fac design la etichete cu frate-meu, umblat după furnizori și/sau clienți, practic orice nu poate face lead singer-ul, adică berarul, că el e ocupat cu făcutul berii.
Ce te-a atras la berea artizanală, și de ce ai decis să lucrezi în domeniu?
M-au atras diversitatea și gustul, apoi cultura industriei în general. Prima mea bere “artizanală” am băut-o într-un bar din Chicago, Hopleaf, recomandată de un barman foarte prietenos și răbdător care, dupa ce m-a întrebat dacă știu ceva de bere – habar nu aveam, că eu beam și încă beau cu foarte mare plăcere vin – mi-a recomandat un Weiss. Nu mi-a plăcut în mod deosebit, dar avea aromă de banane și gust de pâine, barmanul părea cu adevărat pasionat, așa că mi-a trezit curiozitatea. Am început să cumpăr tot felul și, nu vreau să îmi arog vreun merit, daaar… l-am convins pe Darko să aleagă și altceva în afară de Stella. Darko s-a împătimit mai mult decât mine și când ne mânca în c*r că ce facem noi cu viața asta a noastră, eu vrând să mă întorc acasă, am zis că în Cluj am avea șanse să deschidem o microberarie cu banii pe care îi economisisem. Erau doar 2 în toată țara când am început noi procesul de mutare.
Ce te bucură cel mai mult la munca în această industrie?
Nu cred că are neapărat legatură cu industria, per se. E ca iese ceva din mâna noastră. Un produs finit pe care pot să îl savurez și care aduce satisfacție și altora. Iar, în legătura cu industria, fiind așa nouă în România, e bucuria aproape copilarească a unora când gustă o bere și îi ia prin surprindere că le place. Îmi place că le-am mărit perspectiva.
Crezi ca femeile sunt tratate diferit în aceasta industrie, față de colegii lor?
Nu pot spune că m-am întâlnit în industria asta cu mai mult misoginism decât în alte instanțe, dar nici cu mai puțin. Pot spune că știu mai multe despre bere decât mulți bărbați din jurul meu și dacă e vreo atitudine negativă, e aia că “Ia uite și asta ce se mai dă deșteaptă, să vorbească berarul” (no, really, mi s-a întâmplat la un Meet The Brewer). Sau suprindere că știu despre ce vorbesc.
Ce crezi că ar încuraja mai multe femei sa lucreze în domeniu?
Dacă și femeile deja existente în industrie, myself included, ar fi mai vizibile. În cazul meu, de exemplu, am rămas în background inițial din cauză că lucram un alt job în paralel și nu eram prezentă la berărie, apoi cu bebe acasa, la “datorie” cum s-ar spune. E un fel de role modeling, ca în orice, de altfel; reprezentarea femeilor din industrie ar motiva și încuraja alte femei care poate cocheteaza cu ideea, dar se simt timorate de atmosfera general masculină a scenei berii craft.
Crezi că berea e mai degrabă o băutură a barbaților? Ce le-ai spune femeilor pentru a le încuraja să bea bere artizanală?
Cred că ce aș spune oricui, femeie sau barbat: să încerce beri și să vadă că sunt multe care le-ar plăcea. Pentru asta trebuie să își schimbe propriile prejudecăți. Pe lângă faptul că mulți bărbați cred că asta nu e băutură de femei, sunt o gramadă de femei ce cred asta, deoarece au fost crescute și educate cu percepția asta: că femeile au un loc și preferințe prestabilite.
Care e berea ta preferată (din RO sau din afară)?
Din afară, Duvel – ca nostalgie. Sunt altele care mi-au plăcut, dar pentru mine asta are valoare sentimentală, îmi aduce aminte de o fericire. Din RO, Little D – altă fericire.
Daca ai fi o bere, ce stil ai fi?
Grea întrebare. Hai să mergem cu Session IPA, că aș fi destul de amară și aromată (citrus, tropical fruits, piney), dar ușurică (nu în sensul ăla, jeez).
.
Raluca Baran-Candrea, Anagram

Care e rolul tău la Anagram?
Pe cartea de vizită scrie Founder / PR & Business Development. Pe documente oficiale scrie Administrator. Dar suntem la început de drum și fac de toate, de la branding, strategie de comunicare și management financiar, la îmbuteliat și livrări.
Ce te-a atras la berea artizanală, și de ce ai decis să lucrezi în domeniu?
De unde să încep? În trei cuvinte: creativitate, calitate și comunitate. Când vorbim de creativitate, nu există limite, de la produsul în sine și toată gama de stiluri pe care o acoperă, la tot ce ține de branding: etichete, packaging, artwork. Când spun calitate, mă refer atât la calitatea ingredientelor, cât și la standardele ridicate ale berarilor, la nivelul de detaliu cu care lucrează și la modul în care ridică constant ștacheta. Cât despre comunitate, e minunat să vezi oameni adunați la o bere, fiecare cu preferințele lor dar deschiși să încerce lucruri noi, să împartă cu ceilalți bucuria de a fi descoperit un gust care le place. În vremurile astea când stăm tot mai mult cu nasul în ecrane, e minunat că totuși mai socializăm la un pahar de bere, unde se leagă prietenii, se poartă discuții aprinse, se râde…
Ce te bucură cel mai mult la munca în aceasta industrie?
Mă încântă că facem ceva de la zero. Toată alchimia asta de la ingrediente la bere e foarte pe gustul meu. Și pasiunea berarilor – ai observat cum li se luminează fața când vorbesc despre o rețetă nouă, sau cum se bucură când ”le iese” ce sperau ei?
Crezi că femeile sunt tratate diferit în această industrie, față de colegii lor?
E o industrie în care majoritatea celor implicați sunt, într-adevăr, bărbați, dar e loc destul și pentru fete. Nu am fost încă nevoită să dovedesc că știu despre ce vorbesc, în parte pentru că nu am pretenția că le știu pe toate și atunci când nu știu nu am nicio problemă să spun asta, să pun întrebări și să încerc să înțeleg.
Ce crezi că ar încuraja mai multe femei sa lucreze în domeniu?
Probabil demolarea mitului că e un joc de băieți în care fetele nu prea au ce căuta. Din partea femeilor, o atitudine de can do, de încredere în sine. Și din partea domnilor puțină deschidere. Mulți chiar înțeleg că nu suntem toate niște panseluțe care doar bem apă cu lămâie și mergem la coafor. Putem și să bem bere, și să facem design, strategie de marketing, și la nevoie ridicăm saci de malț.
Crezi ca berea e mai degrabă o băutură a bărbaților? Ce le-ai spune femeilor pentru a le încuraja sa bea bere artizanală?
Dacă noi ca femei nu vrem să fim strivite sub un morman de clișee, cred că ar fi util să nu ajutăm lumea să ne pună în cutiuțe cu etichete. Ce consumăm e o chestiune de gust și există atâta diversitate pe piață încât fiecare poate găsi ceva pe placul său. Mai ales în universul berii artizanale. Trebuie doar să încerci.
Care e berea ta preferată (din RO sau din afară)?
Nu am o bere preferată. Am zile când mi-e poftă de un IPA, sau de un gose, sau de o bere hazy. Totul depinde de moment. Încerc mereu toate berile locale, în 2019 mi-a plăcut mult Glitch de la Blackout Brewing. Am câteva berării internaționale ”de suflet”, iar ce mi-a plăcut enorm din ce am băut anul trecut au fost: Omnipollo – Elsa Açaí Goji Blueberry Mini Sour Smoothie, și Zin Skin și Rosalie de la Firestone Walker.
Dacă ai fi o bere, ce stil ai fi?
A wild specialty beer. Un blend. Un Gose. Depinde de zi.
.
Oana Dan, Nembeer

Care e rolul tău la Nembeer?
Fiind o afacere de familie al cărei suflet e berarul însuși, cred ca eu sunt ”doar” omul bun la toate. În timp ce Daniele e lăsat în pace să facă berea cum știe el mai bine, eu mă ocup de chestiunile mai puțin distractive, precum strategii, parteneriate, achiziții, acte, marketing, evenimente ș.a.m.d., practic tot ce iese din aria departamentului de producție.
Ce te-a atras la berea artizanală, și de ce ai decis să lucrezi în domeniu?
Acum patru ani l-am cunoscut pe Daniele, inginer în zilele săptămânii și maestru berar în weekend. Intr-o zi frumoasă de primăvară, mi-a dăruit câteva beri făcute de el în Italia. De atunci, am început două proiecte foarte importante pentru noi: Nembeer – fabrica de bere artizanală și Nembrini – familia, formată acum din trei membri. Suntem parteneri de afaceri, familie, confidenți, prieteni, ne susținem în ceea ce facem și… facem totul împreună.
Ce te bucură cel mai mult la munca în aceasta industrie?
Îmi iau cea mai faină energie posibilă din munca de zi cu zi la împlinirea viziunii Nembeer. Cred foarte mult că berea asta a noastră e dătătoare de sănătate și sunt ani de când militez pentru o lume sănătoasă. Apoi, berea bună e un liant pentru oameni, un motiv ca ei să se întâlnească, să socializeze față în față, nu prin mesaje sau FaceTime. Luându-le împreună, un stil de viață sănătos și interacțiunile sociale prospere ne conduc spre o societate fericită, nu-i așa?
Crezi că femeile sunt tratate diferit în această industrie, față de colegii lor?
Nu, niciodată nu am simțit asta. Dincolo de faptul că nu mă prea interesează confirmările sociale, eu recunosc că nu sunt berar. Cu toate astea, fiind o fire curioasă, am învățat foarte multe lucruri.
Ce crezi că ar încuraja mai multe femei sa lucreze în domeniu?
Ei bine, cine n-are un Daniele, să-și facă rost 😆 Acum serios, te asigur că ce fac acum nu e ceva ce eu aș fi făcut singură. E un domeniu foarte complex, oricât de simplu ar părea la prima vedere.
Crezi că berea e mai degrabă o băutură a bărbaților? Ce le-ai spune femeilor pentru a le încuraja să bea bere artizanală?
Nu e a bărbaților, cum nici pantalonii nu sunt doar ai lor. Femeilor le-aș zice: ”Habar n-aveți ce pierdeți! More for me!”
Care e berea ta preferată (din RO sau din afară)?
Nembeer, obviously
Dacă ai fi o bere, ce stil ai fi, și ce nume ți-ai pune?
Faină întrebare. Știi că berile noastre sunt femei, da? Eu sunt Amarilla, American Pale Ale.
.
Amanda Morariu, Double Drop Crew Brewery

Care e rolul tău la Double Drop Crew?
Co-Founder / Legal / Brewer
Mă implic în toate procesele, de la achiziție de materie primă, producția propriu-zisă de bere, îmbuteliat, etichetat și până la partea în care livrăm produsul final. Parte administrativă este de asemenea prezentă și ocupă o mare parte din timp. Suntem doar 2 persoane momentan în Double Drop Crew și volumul de muncă este unul mare.
Ce te-a atras la berea artizanală, și de ce ai decis să lucrezi în domeniu?
Inițial am început să fac cidru acasă și diferite licori din fructe. Apoi am descoperit berea artizanală și a fost doar un pas până la cidru cu dry hopping și home brewing. Cred că cel mai mult m-a atras complexitatea aromelor și faptul că poti experimenta foarte mult. Din dorința de a produce mai mult decât cei 30L obținuți cu echipamentul de acasă și de a împărtăși cu mai mulți oameni berea noastră, am decis să mergem mai departe și să ne deschidem propria fabrică de bere.
Ce te bucură cel mai mult la munca în această industrie?
Probabil cel mai mult mă încântă faptul că am mereu frigiderul plin cu bere și bineînțeles satisfacția simțită în momentul în care ne ies rețetele exact cum ne dorim. Punctul culminant este feedback-ul primit de la oameni.
Crezi că femeile sunt tratate diferit în această industrie, față de colegii lor?
Până în momentul de față consider că am avut o interacțiune plăcută cu cei din domeniu, cu cei cu care colaborăm precum și cu publicul căruia ne adresăm. Nu am simțit niciodată că sunt tratată diferit față de colegii berari din cauza faptului că sunt femeie.
Ce crezi că ar încuraja mai multe femei sa lucreze în domeniu?
Sincer e destul de mult de lucru în această industrie și nu e neapărat o muncă ușoară. Celor care sunt pasionate și care și-ar dori să încerce le pot spune că satisfacția e mare. Este un sentiment unic să știi că îți produci propria bere, după propria viziune, personalitate și propriul gust.
Crezi că berea e mai degrabă o băutură a bărbaților? Ce le-ai spune femeilor pentru a le încuraja să bea bere artizanală?
Consider că berea artizanală este o băutură pentru toată lumea. Este destinata bărbaților și n egală măsură și femeilor. Aș încuraja femeile să guste în primul rând cât mai multe stiluri de bere pentru a descoperi ce le place. Berea artizanală are o paletă foarte variata de stiluri și cu siguranță este cel puțin o bere pentru fiecare gust. Există beri mai light sau mai strong, cu arome diferite, mai dulci, mai acre sau mai amare, cu adaos de fructe sau condimente.
Care e berea ta preferată (din RO sau din afară)?
În momentul de față nu cred ca am o bere preferată. În timp s-au schimbat stilurile pe care le prefer, am încercat diferite tipuri de bere de la producători diferiți și am experimentat gusturi noi. O bere care mi-a plăcut foarte mult și pe care aș bea-o oricând cu placere ar fi Alefarm – Virtuous Strains (Calamansi Gose). Din RO una din berile mele preferate este Blackout Brewing – Delicate Psycho (DDH IPA).
Dacă ai fi o bere, ce stil ai fi, și ce nume ți-ai pune?
Cred că Fruited Sour Ale, probabil barrel aged 😆 Iar ca nume, mi-aș spune Sativa.
.
Melinda Huszar, Bereta TM

Care e rolul tău la Bereta?
De aproape 2 ani, rolul meu în Bereta este să îmbuteliez berea. Pe lângă îmbuteliere, etichetez sticlele și îi mai scot pe colegi din sărite, că na, cineva trebuie s-o facă și pe asta.
Ce te-a atras la berea artizanală, și de ce ai decis să lucrezi în domeniu?
Berea artizanală nu mă plictisește. Mereu apare ceva nou și interesant. Eram curioasă ce poate oferi ea, de asta am și început să merg pe la degustări de bere, unde l-am cunoscut pe unul din băieții de la Bereta, Silviu, care ne povestea cu atâta pasiune despre bere, că n-avea cum să nu te captiveze. Am fost curioasă de proces, voiam și eu să văd cum merg lucrurile într-o fabrică de bere artizanală și asta m-a facut să vreau să lucrez în industrie.
Ce te bucură cel mai mult la munca în această industrie?
Oamenii. Am ajuns să leg prietenii cu persoane faine, pe care poate nu le-aș fi cunoscut dacă nu eram în industria asta, ceea ce e minunat!
Crezi că femeile sunt tratate diferit în această industrie, față de colegii lor?
Cel puțin în industria berii, cred că am depășit treaba asta. Scena de craft beer nu ține cont de gen, ci de pasiune și dedicare.
Crezi că berea e mai degrabă o băutură a bărbaților? Ce le-ai spune femeilor pentru a le încuraja să bea bere artizanală?
Berea e pentru toată lumea, pentru toate gusturile. Poți să încerci un festival de craft beer, unde faci cunoștință cu berarii și ei abia așteaptă să-ți aleagă o bere pe gustul tău. CURAJ, că sigur există cel puțin una care să-ți placă: acră, amară, dulce, fructată, you name it.
Care e berea ta preferată (din RO sau din afară)?
E o bătălie între Cannon Fire de la Hop Hooligans și Black Damnation XX – Ma Boule.
Dacă ai fi o bere, ce stil ai fi, și ce nume ți-ai pune?
Aș fi o Sour IPA cu pepene, clar, numită Melonda.
.
Ina Biebel, Bereta TM

Care e rolul tău la Bereta?
Momentan e unul de consiliere. Nu consider că mă implic foarte mult în nici unul dintre procesele de producție a berii, mai degrabă în comunicare, dar nici acolo nu sunt full on. Dar păreri am “Prea amară, destul de acră, aici trebuie schimbată ordinea cuvintelor în frază, evenimentul ăsta trebuie promovat mai mult, las’ că postez eu mai repede, vin și eu la festival.” Cam ăsta e input-ul meu.
Ce te-a atras la berea artizanală, și de ce ai decis să lucrezi în domeniu?
Până la berea artizanală, berea era “prea amară”. A devenit încet-încet agreabilă și apoi a apărut sour-ul și am fost sold. Once you go sour, you can never go back. Iar decizia de a lucra în domeniu nu este luată încă 100%. Mai am proiecte personale adiacente la care parcă nu aș renunța, dar pentru Bereta sunt acolo de oricâte ori e nevoie.
Ce te bucură cel mai mult la munca în această industrie?
Pot să rezum totul la un singur cuvânt: comunitatea. Care e mai închegată, mai sinceră, mai acolo decât orice altă comunitate din care am făcut eu vreodată parte. Am învățat enorm de la berarii artizanali, și nu despre bere, ci despre crearea și construirea de comunități.
Crezi că femeile sunt tratate diferit în această industrie, față de colegii lor?
Nu prea îmi place să fac diferențieri între sexe, cred ca pleacă mult și de la femei… Mi se pare chiar că avem statut privilegiat in domeniu, ceea ce iar nu e ok 😆 Poate dacă aș fi implicată în procesele de producție, m-aș bâlbâi și aș fi luată peste picior, dar în comunicare și în degustare e mai ușor, cu atât mai mult cu cât știi foarte bine ce ai de făcut.
Ce crezi că ar încuraja mai multe femei sa lucreze în domeniu?
Poate dacă ar fi totul mai fashion și mai Instagramabil… Glumesc. Cred ca peste tot se face selecție naturală și lucrează fix cine trebuie exact acolo unde trebuie.
Crezi că berea e mai degrabă o băutură a bărbaților? Ce le-ai spune femeilor pentru a le încuraja să bea bere artizanală?
Trebuie doar să le momești cu sour. La mine rata de succes e de 99%. Poate pentru că sunt obișnuite cu vin, prosecco, șampanie (băuturi de fete, nu-i așa, boys?) sunt mai deschise și chiar curioase de berile acre.
Care e berea ta preferată (din RO sau din afară)?
Răspund politically correct sau sincer? Orice sour, orice cu vanilie și ultimul sour barrel aged Magic Trait (2019) by Speciation Artisan Ales.
Dacă ai fi o bere, ce stil ai fi?
Dacă spun sour, oare mă repet? Dar sigur nu aș fi amară sau pale 😆 Un sour roz barrel aged cu vanilie, căpșuni & a cherry on top. Există oare așa ceva?
Mulțumim, fetelor! May you continue to create, thrive and inspire. Și să ne vedem cu bine la o bere – cel mai probabil un sour. Cheers! 🍻
Cover photo credit: ELEVATE via pexels.com