Unde am baut bere artizanala in Sibiu

ARTICOL PUBLICAT INITIAL PE FACEBOOK LA DATA DE 27 Octombrie 2019.

Încheiem ‘pelerinajul’ orașelor unde am băut bere artizanală în 2019 cu Sibiu. Cu toate că e mult mai mic, ca populație, decât restul locurilor despre care am scris până acum, Sibiu este unul dintre cele mai vizitate orașe din țara, atât de către turiști străini, cât și români, mai degrabă pentru aspectul cultural și istoric. Deși, cu 5 berării în judet, și cu titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019, noi sperăm că berea artizanală va ajunge și ea să fie pusă la loc de cinste.

This article is in Rom-English. For an English-only version of where to drink craft beer in Sibiu, check out this article.

După cum vă spuneam, în Sibiu și în împrejurimi există 5 berării, pe care o să le luăm în ordine cronologică:

  • 1717 Bere Artizanala – care se găsesc pe piață din octombrie 2016, și care deocamdată fac bere în regim contract brewing undeva în Bavaria;
  • Urban Brewery – deschisă din august 2017, prima berărie artizanală care se află efectiv în oraș;
  • Nembeer – deschisă din aprilie 2018, și situată destul de aproape de oraș, în Viile Sibiului;
  • SB bere artizanala din Sibiu – tot din 2018, dar din august, situată în Săliște;
  • Downtown Craft Brewery – B13 – cea mai nouă adiție pe scena berii atizanale din oraș, despre care o să vă spunem un pic mai multe mai jos;

Înainte de a lua Sibiul la pas, trebuie să mentionăm un lucru: am găsit bere atizanală mai peste tot în oraş, de la baruri, la cafenele, la magazine. Faptul că Sibiu a fost desemnat Regiune Gastronomică Europeană anul acesta se pare că a avut un impact mai ales în zona HoReCa, care a pus foarte mare accent pe produse locale, și, implicit, pe bere.

Noi am fost la Sibiu, în primul rând, în recunoaștere, așa că prima locație unde ne-am oprit a fost fix cea mai nouă: Downtown Craft Brewery – B13. Deschisă în iulie 2019, berăria în sine se află chiar în centru, la o aruncătură de băț de Piața Mare, și face parte dintr-un complex care include un restaurant cu terasă, un hostel, și un restaurant separat cu burgers. Practic, e un brewpub, iar berăria, situată la subsol, se poate vedea foarte ușor de după niște pereti de sticlă. Din câte am aflat, organizează inclusiv brewery tours, care trebuie anunțate în prealabil, dar care vin cu o reducere de 10% pentru cei care vizitează.

DSC_0010

Noi am făcut poze, cuminți, din partea cealaltă a baricadei.

DSC_0012

Tot la subsol, veți găsi un bar și un restaurant ce țin de berărie, iar în viitor se pare că vor avea inclusiv un sports bar, cu bucătărie deschisă.

Pe lângă mâncare bună (musai să încercați costițele făcute cu bere), Downtown Craft Brewery – B13 produc în prezent 3 beri: un lager, un Pils și o bere neagră, pe care le puteți degusta în 3 variante: 300, 500 și 1000ml. Bonus points: nuts are on the house, și au happy hour între 14:00 si 17:00, când fiecare consumație beneficiază de discount de 10%. Berile lor se mai găsesc în câteva locații din Sibiu, dar și în Fântânița, și probabil și în restul țării cât mai curând.

DSC_0020

Noi am băut o bere neagră (un stout-ish) și un lager, ambele destul de cuminți și tradiționale, dar bine făcute.

O lungă perioadă de timp, the go-to place for craft beer in Sibiu a fost St Andrews Scottish Pub. Ultima dată am fost aici în 2017, și am gasit o gamă foarte variată de beri, atât românești, cât și străine, atât la sticlă cât și la draft. St Andrew’s e unul din puținele localuri din țară care chiar au that English pub vibe, nu doar prin decor, ci și prin atmosferă, si, fiind situat chiar lângă Piața Mare, trebuie neapărat să le faceți o vizită.

DSC_0103

DSC_0111

For mature audiences only: St Andrews are în continuare o politică 18+

Ce s-a schimbat la St Andrew’s în ultimii doi ani? În primul rând, au început să aibă berile casei (o IPA și, din câte am văzut, something of the bottom-fermenting variety) – ambele doar la draft, făcute de Primator, și din păcate, niciuna disponibilă când am fost noi în vizită. Pe lângă asta, gama de beri românești se pare că a scăzut în ultimii ani (nu mai aveau nici Perfektum, nici Three Happy Brewers), la draft am văzut doar beri macro, și am observat că au pus accentul mai degrabă pe core-range beers de la producătorii autohtoni (precum Ground Zero, Hop Hooligans, sau Zăganu). În schimb, am găsit aici multe beri din afară (de la Fuller’s, Shepherd Neame și Wychwood, dar și o selecție variată de beri germane), dar și penultima șarjă de Crowd Control, și multe din berăriile din Sibiu.

DSC_0113

Curioși sa vedem cum se comportă Downtown Brewery la sticlă, am încercat un lager, și încă un lager de la Schlenkerla.

Vorbind de schimbări care au avut loc în ultimii doi ani, trebuie să menționăm NOD pub, care au început de un an să își diversifice gama de băuturi cu beri artizanale. Situat în Piața Mică, localul nu are înca beri la draft, dar am găsit totusi o selecție bună de beri, o surpriză plăcută când vine vorba de un bar situat într-o locație destul de conservativă când vine vorba de noutăți (atât localurile din Piața Mică, cât și Piața Mare, au cam aceleași beri în meniu). Pe lângă Zăganu, 1717 și Nembeer, am găsit și ceva colaborări de la Hop Hooligans, deși meniul de beri se schimbă tot timpul, în funcție de ce mai apare nou pe piață. Localul în sine e cozy, într-o clădire istorică, cu o terasă acoperită și cu două camere înăuntru, iar pe lângă beri artizanale, mai au în meniu vinuri și cocktail-uri.

DSC_0070

DSC_0083

DSC_0080

Noi am încercat un Pilsner de la Nembeer, și colaborarea celor de la Hop Hooligans cu Dogma (din Serbia)

După atâta bere, am încercat să ne dregem cu un pic de cafea, așa că am traversat Piața Mare și am ajuns la Arhiva de Cafea și Ceai. Deschis de aproape 6 ani, Arhiva e înca unul din localurile care au început să adauge bere artizanală în meniu, și în ciuda spațiului relativ restrâns, sunt pretty up to date cu berile noi (de menționat că e singurul local din Sibiu unde am găsit beri de la Bereta). După cum sugerează și numele, accentul e pe cafea (au cafea de specialitate prăjită chiar în Sibiu), precum și ceai, vin, prăjituri, și diverse preparate artizanale (such as an excellent chili jam de la Pivnița Bunicii).

DSC_0056

DSC_0030

Un frigider mic, ce-i drept, dar plin cu tot ce trebe.

DSC_0047

Nu prea ne-a ieșit planul să bem o cafea; în schimb, am luat un Red Ale de la 1717, și un Helles cu hamei din Sighișoara, de la Urban Brewery.

Dacă tot pomenim Arhiva de Cafea și Ceai, trebuie să menționăm și Flow Coffee Roasters – nu de alta, dar cele două localuri funcționează în tandem, iar cafeaua de specialitate de care vă spuneam mai sus e fix de la Flow. Situat chiar sub Pasajul Scărilor, localul părea foarte promițător din pozele văzute pe FB. Din câte am înțeles ulterior, gama de beri e cam aceeași în ambele locatii, și după cum se vede mai jos, aveau inclusiv ceva rarități. Din păcate, Flow nu era deschis când am fost noi in vizită, dar dacă aveți drum prin Sibiu, dați-le un mesaj pe FB, și dacă e deschis, dați o tură până acolo.

67343740_598618380541932_4570419336992260096_o

photo via Flow Coffee Roasters

66996192_598623117208125_1792979899246444544_o

photo via Flow Coffee Roasters

Evident, nu poți vorbi despre Sibiu fără să povestești și despre ECO ZEN Boutique. Deschis de vreo 3 ani, acest mic (mare) magazin de bere a avut un impact enorm asupra orașului, de la faptul că a ajutat la creșterea popularității acestui produs pe piața locală, la faptul că a organizat primul festival de bere artizanală din oraș: BEER Craft@Art Festival, în 2017, când inclusiv scena festivalurilor de craft beer era pe la început de drum. Proiectul Eco Zen a fost conceput în 2013, iar de când s-a deschis, Alexandru și Cristina și-au investit tot timpul și pasiunea în el, educând oamenii despre bere, de la turiștii străini, la bucureșteni care nu știau (încă) că și la ei în urbe sunt berării artizanale.

DSC_0180

Pentru cei care nu au timp sau chef de o bere în oraș, dar care vor să încerce ce-i mai bun de pe piața berilor autohtone, ECO ZEN Boutique is the place to be. Alexandru stă mereu cu ochii pe ce mai lansează producatorii, și am găsit aici inclusiv beri pe care nu ni le cumpăraserăm încă. Pe lângă beri, magazinul are și o gamă de vinuri de la podgorii mici, și niste spirtoase artizanale. Iar cât e cald afară, îi găsiți și la Muzeul Astra, în weekend. Noi l-am ‘scăpat’ pe Alexandru de ultima doză de Never Over (Buffalo Trace BA) de la Hop Hooligans, și am încercat să negociem și ultima lui doza de Time (din păcate, nu ne-a reușit; a zis că o păstrează pentru Crăciun).

DSC_0176

Noi am fost în vizită la sfârșit de septembrie, și înainte să plecam, Alexandru ne întreabă, foarte șugubăț: ‘Da, așa-i că ne vedem la Haze, nu?’

Ultimul loc unde am vrut să ajungem în Sibiu a fost Bere vs Bere, un magazin nou de beri artizanale, deschis în aprilie în Piața Habermann. Din păcate, magazinul era închis când am fost noi în vizită, dar, din câte am văzut prin geam, pare promițător, deci dacă aveți drum în afara centrului, dați o fugă și până acolo (magazinul e deschis de luni până sâmbătă, de la 17:00 la 22:00).

61895604_2224728387744885_7406402632136261632_n

photo via Bere vs Bere

În rest, după cum vă spuneam și la început, în Sibiu (cel puțin în centrul vechi) găsiți bere artizanală românească cam peste tot. Fiecare local în care am intrat avea macăr o bere de la una din cele 5 berării din zonă, însa e interesant de văzut dacă aceste beri vor rămâne în meniu și după ce trece valul de turiști. Honestly, we hope it’s not just a seasonal gimmick, deoarece aici se face bere bună, iar la cât de mic e Sibiul, și la ce trafic turistic are în fiecare an, ar fi păcat să se găsească doar beri industriale la draft. Noi o să mai revenim cu o vizită în viitor, iar pe final de articol, vă mai lăsăm niște poze din câteva localuri unde am băut artizanale locale.

DSC_0091

În Piața Mică, ne-am oprit la Lily’s Cafe, unde am încercat o bere brună de la Bere Artizanală din Sibiu, și un Belgian Saison de la Nembeer.

DSC_0157

La Syndicat Gourmet trebuie neapărat să mergeți pentru mâncare (Indian fusion food + locally sourced ingredients), dar dacă aveți chef de o bere, puteți încerca ceva de la 1717.

DSC_0118

And for our vegan friends, am trecut pe la She’s Green, pentru desert, și, din nou, pentru un dry-hopped Weizen de la 1717.