ARTICOL PUBLICAT INITIAL PE FACEBOOK LA DATA DE 16 Septembrie 2019.
Deși nu a dat startul mișcării craft din țară, zona București-Ilfov este un veritabil conglomerat de berării și localuri specializate pe bere artizanală. Prima berărie craft locală s-a deschis în 2015, iar în prezent, în zonă găsim 13 berării de sine stătătoare, și 8 berării în regim gypsy/contract brewing. Așadar, în august, am petrecut o săptămână în București, luând la rând cele mai selecte locații în care putem găsi artizanale atât din țară, cât și din afară.
This article is in Rom-English. For an English-only version of where to drink craft beer in Bucharest, check out this article.
Dar hai mai întâi să vedem de ce a trebuit să petrecem tocmai o săptămână aici. Faptul că în București sunt multe localuri unde poți bea bere artizanală e de la sine înțeles, dar avem de-a face și cu multe berării, după cum urmează:
În București:
- Bere artizanala Sikaru – deschisă în aprilie 2015
- Ground Zero Beer – deschisă tot în aprilie 2015, a fost votată cea mai bună berărie din România în 2016, conform site-ului Ratebeer, și în momentul de față e locul unde fac bere următorii gypsy brewers: Antidot Brewing Co., BrewsBrothers, THC Brewery, Wicked Barrel si Zburatorul; din iunie 2017, au lansat o gamă separată de beri: Deranj;
- Perfektum – care fac bere artizanală în loturi mici din 2016;
- Three Happy Brewers – deschisă în 2017 de 2 italieni și un belgian, are ca gypsy brewers afiliați pe: Anagram, Bere București, Dead Men Hops si Mystic Mash;
- Olovina Amon-Ra – o berărie micuță și mai greu de găsit pe piață, deschisă din iunie 2017;
- Oriel Beer – probabil cea mai premiată berărie artizanală din țară, produce beri cu specific belgian din Decembrie 2017;
- White Collar Brewing – deschisă din mai 2018, are peste 10 sortimente de bere în portofoliu, în ciuda capacității de producție reduse;
- PLAN Beer – deschisă în august 2018;
În vecini, adică prin Ilfov:
- Hop Hooligans – deschisă în noiembrie 2016, a devenit una din cele mai iconice berării artizanale din țară, cu peste 100 de beri diferite în portofoliu;
- Amistad BEER – deschisă în iulie 2017, o mică berărie pusă pe fapte mari;
- Carol Beer – deschisă din decembrie 2017, una din cele mai mari berării artizanale din țară ca yearly output;
- Patos Beer – deschisă din aprilie 2018;
- Clandestin Beer – cea mai nouă berărie din zonă, deschisă în mai 2019;
No bun, deci după ce v-am prezentat acest cârnaț de listă, mai trebuie să clarificăm un lucru: dat fiind faptul că în București există multe baruri de specialitate, am încercat să ne limităm doar la cele care au în meniu bere de la minim 5 producători românești. So without further ado, hai să vedem ce am băut, și unde.
De fiecare dată când ajungem în București, prima locație unde ne oprim e M60, o cafenea pe Strada Mendeleev, unde găsim mereu nu doar bere artizanală, ci și mâncare bună. În plus, se deschide la 8 dimineața, ceea ce e un bonus point atunci când ai o listă lungă de places to go and beers to drink (sau e prea devreme ca să-ți dai check-in în Airbnb).
Cafeneaua are un specific scandinav, care reiese nu doar din decor, ci și din preparatele sănătoase din meniu, care s-ar putea clasifica drep all day brunch. Pe lânga asta, are și o selecție de beri artizanale care se schimbă mereu și crește de la an la an, iar când am fost noi în vizită, am găsit aici nu doar berării locale, ci și din restul țării, precum Zăganu sau Capra Noastră. Dacă sunteți prin zonă vara, dați o fugă și pe terasa lor, la Spatiul M60.

Pictured here: Dog Days of Summer de la Mystic Mash, și lotul 31 din Summer Punch de la Hop Hooligans
După un mic dejun/prânz cupios, am luat la pas Strada Gabroveni, unde am găsit local după local de bere artizanală. Începem cu Craft și Draft – bar de bere artizanală, bar deschis în 2018 de către Bere artizanala Sikaru.
Cu un meniu predominant de beri artizanale românești (deși au la sticlă inclusiv beri din Belgia și Scoția, și un pic de Csíki Sör), aici am găsit nu doar beri clasice, ci și apariții noi. Spre surprinderea noastra, fix Sikaru lipsea din meniu – din câte ni s-a explicat, head brewer Arnaud era cu piciorul în ghips, și nu a apucat să facă bere în ultima vreme. De atunci, însa, Arnaud s-a pus pe picioare (all puns intended) și dacă le faceți o vizită, sigur o să găsiți și ceva de la ei. De menționat e faptul că e, deocamdată, singurul local de beri artizanale de pe stradă care oferă și mâncare – nothing fancy, dar dacă vi se face foame, întrebați de burgers sau hot dogs la bar.

Pentru că nu bausem până acum White Collar la draft, ne-am luat un pahar de Zero Taxe, și o Salty Sourpuss de la Hop Hooligans, pentru că dacă stăm prea mult fără să bem sours, facem urât
Până ne-am terminat noi berile, s-a deschis și Beer O’ Clock, așa că ne-am mutat la ei pe terasă. Deschis din 2010, localul acesta e un fel de cornerstone pentru scena berii artizanale din București, nu doar pentru că are o selecție impresionantă de beri de peste tot din lume (peste 200, dintre care 8 sunt la draft), ci pentru că mulți dintre oamenii care fac bere, sau care au un cuvânt de spus în această industrie, și-au ‘educat’ papilele gustative aici. Începând din 2016, au inclusiv o bere aniversară, produsă de obicei de Ground Zero Beer în colaborare cu Hop Hooligans, și care se lansează prin iunie.

Anul acesta, 9 Years O’Clock (o IPA cu flori de salcâm) nu s-a găsit la sticlă, așa că am avut noroc să o mai prindem la draft (still good after all this time), pe lângă care am băgat și un Vicaris – Tripel/Gueuze de la Brouwerij Dilewyns, din Belgia
Despre Bere si Bere Pub auzisem numai de bine, însă am fost mereu un pic în ceață când venea vorba de dacă e deschis localul sau nu. Situat fix lângă Beer o`Clock, barul a fost într-adevar închis timp de 5 luni, dar recent s-a mutat în noua locatie de pe Gabroveni 4. Cu peste 170 de sortimente de bere, aici o să ai parte de multe surprize plăcute, și chiar dacă nu au încă artizanale românești la draft, găsești destule la sticlă. Noi zicem să întrebi la bar și de beri pe care nu le vezi on display – Cristian aduce mereu noutăți din UK, și poate are o doză de Verdant sau Cloudwater puse deoparte.

Când am fost noi în vizită, am pus mâna pe o sticlă de Ale X de la Dead Men Hops, și o doză de Double Lush DIPA de la Box Social Brewing din UK
Următoarea oprire a fost la The BEERS, unde mai fusesem și anul trecut, și unde ne-am bucurat să vedem că berea artizanală e în continuare la loc de cinste. Cu un display impresionant de 32 de tap-uri, și un meniu de beri la sticlă care se lungește pe câteva pagini (cu scris mic, separat frumos pe stiluri), aici am găsit nu doar cele mai noi beri românești, ci și din afară (de la berarii precum Fourpure din UK, De Molen din Olanda, sau Põhjala din Estonia). Noi am băut nou-lansata Apricot Saison de la Amistad BEER (pe care am găsit-o doar în această locație) și Oriel Wild Blonde de la Oriel Beer – la care am uitat să le facem poză, pentru că <reasons>.
Pe lângă bere bună, The Beers are și un meniu diversificat de mâncare, unde, pe lângă meniul zilei, găsești și preparate precum ribs, burgers și ce ai mai avea tu chef pe lângă o bere.
Apropo: pentru cei (așa ca noi) care se întrebau ce s-a întâmplat cu HappyPub, doream să vă spunem că l-am găsit la etaj, la The Beers. Localurile au fuzionat în ianuarie 2019, iar conceptul și meniul de bere e același în ambele ‘locații’ – patronului i-a plăcut prea mult ideea din spatele Happy Pub ca să renunțe la ea, așa că le-a păstrat pe amândouă.
Next on the list, era musai să facem o scurtă plimbare până la The Beer Institute – Romanian Craft Beer Shop – locația de pe Calea Dorobanților (mai au una și pe Calea Floreasca 111-113). Ce ne-a plăcut mereu la acest magazin e faptul că are doar beri artizanale românești: peste 200 de sortimente ținute la rece în 13 frigidere. Locația e la zi cu cele mai noi beri, și are inclusiv launch parties pentru o parte din ele – stai cu ochii pe pagina lor de FB pentru când apare ceva. În plus, pe Dorobanților au inclusiv o cameră separată unde poți bea o bere în liniște, complete with air conditioning (un lucru foarte important de menționat când vizitezi Bucureștiul în august – it was a godsend).

Noi am băut un West Coast IPA de la THB (lotul 412?) și Vedere din Amara de la Plan Beer (lotul 15)
Bonus points: dacă ești la The Beer Institute și te tentează o bere personalizată, întreabă la bar. Magazinul colaborează cu una din berăriile din București pentru custom made beers for any occasion, și sigur o să găsești ceva ce o să-ți placă.

Un mic exemplu de beri ’făcute’ la comandă, to give you an idea
Next on the list ar fi fost Beautyfood, un restaurant de pe Jean Louis Calderon, also localul cu care Ground Zero Beer a colaborat o bună perioadă de timp, înainte să deschidă Hangar Gastropub. Din păcate, vizita noastră la Beautyfood a arătat cam așa:

Cue the sad times Hope you guys had fun tho
Între timp, lumea se pare că s-a întors din vacanță, deci dacă ești in the neighborhood, fă-le o vizită: au nu doar mâncare bună (gourmet-tier), dar și o selecție de beri artizanale locale care să-i țină companie.
Cam tot prin zonă, am vrut să ajungem și la Leapșa de Bere, un local deschis în februarie 2019, și unde observasem că au atât artizanale românești, ci și evenimente de tip Meet the Brewer, cu producători locali, și launch parties pentru beri noi. Din păcate, norocul iar n-a ținut cu noi: se pare că, datorită unei înțelegeri cu Carlsberg (și a faptului că nu au acces la terasă vara), localul era închis. Din câte am înțeles, se pare că barul urmează să se redeschidă în septembrie, deci pentru cei din zonă, urmariți-le pagina de FB for updates.
Later edit: din discuțiile cu berarii, reiese că Leapșa de Bere a avut o atitudine nu tocmai ok când vine vorba de business, prin faptul că berile cumpărate nu au (încă) fost plătite. Noi o să lasam locația aici în listă, and although ethical concerns still apply, sperăm totuși că lucrurile se vor schimba în bine (dacă) localul se redeschide.
Noi am fost totuși third time lucky, și am ajuns la Zeppelin Pub, care nu doar că era deschis, dar avea și the most amazing pub cat ever (and we’re not just saying that because we love tortoiseshell cats). Deschis de 6 ani și situat într-o casă veche de pe strada Marin Serghiescu, localul are o relație specială cu White Collar Brewing – care nu doar că le face berea casei (Zeppelin – American Pale Ale) ci alături de care participă la lansarea de beri noi (cum ar fi Lansare Bere Vagabond! de miercurea asta). Chiar dacă la draft o să găsești doar beri macro + berea casei, au și artizanale românești la sticlă (de care e bine să întrebi direct la bar, deoarece se schimbă des). În total, cam 99 de sortimente de bere – sigur ai de unde alege.

Noi am băut berea casei (Zeppelin APA) și un Saisons in the Sun de la Brews Brothers, în compania lui Fea
După ce am smotocit-o pe Fea până s-a săturat de noi, ne-am reîntors în Centrul Vechi – mai exact, La 100 de Beri. Localul ar trebui să fie pe lista de must visit a tuturor celor care vizitează Bucureștiul, cel puțin o dată: cu un meniu de bere din care 4 pagini sunt dedicate doar berilor artizanale românești, aici găsești oricând cel puțin 250 de sortimente diferite (în zilele bune, se pare că numărul poate urca până la 300).

Din considerente nostalgice (am locuit acolo o perioadă), noua ni s-a pus pata pe Browar Pinta din Polonia, de la care am încercat Table Brett – American Wild Ale, și colaborarea lor cu Hop Hooligans – Polly Wants his Juice!
Tot pe lista de locații unde trebuie neapărat să ajungi este și The Real Beer Shop, care deși e doar un magazin de beri artizanale fără terasă (sic), este un loc unde te afli oricând pe mâini bune când vine vorba de recomandări. Sub îndrumarea lui Vlad, ai de ales între 350 de sortimente de bere artizanală la sticlă sau doză, de la berării locale sau internaționale, precum Magic Rock din UK, AleSmith din US, sau Omnipollo din Suedia.
Noi am avut parte de un început destul de eclectic: Piña & PocoCoco de la De Molen, un Session IPA (lot 70) de la Perfektum, și un Gose wannabe by Delabucuresti Brewery (care nu e de vânzare, dar e produs de un homebrewer pe care sperăm să-l adăugăm în baza noastră de date când crește mare și face bere oficial). Ce a urmat a fost o sesiune de beer tasting unde conceptul de ‘buget de vacanță’ went out the window – mai ales după ce am dat-o pe limited releases, precum Evil Dead Red de la AleSmith. #noragrets
Probabil unul dintre localurile din București pe care ni l-am dorit cel mai mult să-l vizităm e Hangar Gastropub. Deschis în Aprilie 2018, cam în aceași perioadă cu aniversarea de 3 ani Ground Zero Beer, Hangar este, din iulie 2019, noul spațiu de producție a berăriei care a dat startul la mișcarea craft din România, așa cum o știm azi. Pe lângă berile lor + toți gypsy brewers fostered in the past years, găsiți aici și câteva beri din afară. Localul are și evenimente destul de frecvent, de la lansări de bere, la live music sets (atât înăuntru cât și pe terasă). Iar dacă te apucă foamea, așa cum ni s-a întâmplat nouă, băieții de la Sizzle Kitchen have you covered.

O poză în fața unui mural deja celebru: lotul 4 de Morning Glory de la Ground Zero (brasat în locația nouă), și Hillbilly Saison de la Wicked Barrel (plus more cans of Salty Kiss Gose by Magic Rock Brewing than we can remember)
Un alt local care trebuie neapărat vizitat e Fabrica de Bere Buna – Romanian Craft Beer Bar, deschis de Zaganu în 2017. Cu un meniu care se schimbă de fiecare dată când apare ceva nou, aici o să găsești peste 10 beri artizanale la draft, și o selectie de 23 de sticle de craft autohton – nu la fel de mult ca în alte locații, dar dat find faptul că localul serveste doar bere artizanală românească, e mai mult decat ok. Bonus points: e singurul local pe care l-am vizitat care are opțiunea de draught beer flight: 4 beri diferite în pahare de 150 ml + complementary peanuts. Și, dacă ești fan Zăganu, aici găsești și niște brewery merch: tricouri, sweatshirts & branded glasses.

Vizita noastră a coincis cu seara în care s-a lansat Sturionul – Pale Ale de la Zăganu, pe lângă care am luat și un pahar de Noah – The Godfather DDH IPA
Dacă suntem în București, trebuie să vorbim și despre brewpubs. Prima dată când am fost aici (în 2015), singurul brewpub era Berestroika. De atunci, însă, au aparut brewpubs noi pe piață – mai exact Fabrica Grivița, deschisă în iunie 2019. Deși au doar 3 beri în portofoliu (și implicit, singurele beri pe care le poți găsi în local), localul merita o vizită pentru cei curioși. Iar dacă întrebi din timp, poate nimerești chiar zile în care se face turul berăriei.

Keeping it traditional when it comes to styles: Grivița Dark Gold – Czech Pilsner, și Grivița Black – Dark Lager
Last but not least, nu putem scrie despre București fără să pomenim și Mikkeller Bucharest. Deși am încercat să vizitam doar localuri care au beri de la cel puțin 5 berării românești, Mikkeller e o excepție, mai ales dacă ești a respectable beer geek. Deschis acum 2 ani, acest bar face parte dintr-un lanț de locații deschise de Mikkeller peste tot pe glob, din Europa până în SUA, Tailanda sau Coreea de Sud. Deci era normal să fie unul și în București – pentru că merităm! Cu 20 de beri la draft (atât ale lor cât și guest taps) dar și la sticlă/doză, aici am găsit și ceva artizanale românești, mai exact de la Hop Hooligans, Bereta și Ground Zero. Meniul de mancare este fix ce trebuie, iar preturile sunt pe măsură – but we don’t talk about that (not after a certain evening, când am luat-o puțin razna).

Printre multele beri pe care le-am băut aici, am apucat să facem o poză la: Mikkeller – Stedsegrøn/Evergreen (a favourite of ours) și Bean There, Done That de la Brewski (because sour beer)
Long story short: în București ai unde bea bere. De fapt, sunt mai multe locații decât am apucat noi să vizităm, și chiar să menționăm în acest articol (FB te lasă să dai tag doar la 50 de pagini per postare, so yeah). Sfatul nostru: dacă ai drum până aici, take your time. Dacă chiar vrei să fii hardcore și să vizitezi totul în materie de beri artizanale, o săptamână nu-ți ajunge, nici pe departe, but you might as well try. Also, pregătește un buget corespunzător. Cheers!

One last photo of Fea the cat, because she really is that awesome
