Dacă s-ar deschide mâine barurile, ar ieși oamenii la o bere?

ARTICOL PUBLICAT LA DATA DE 15 MAI 2020.

De ceva timp umblă un meme pe social media care le reamintește patronilor de baruri și terase să înceapă aprovizionarea cu bere, nu care cumva să se trezească ca în situația cu măștile de protecție. Lăsând memele deoparte, sigur toți ne-am săturat de stat în casă. Dar noi ne-am pus totuși o întrebare: dacă s-ar alinia planetele și dintr-o dată totul ar fi bine în lume, iar toate barurile s-ar deschide pe 16 mai, chiar ar ieși lumea la o bere? În căutare de răspunsuri, ne-am băgat acum trei zile pe grupul nostru preferat de bere, să vedem ce zic oamenii. Și după un mic sondaj la care au răspuns 146 de oameni, ne-am ales cu niște rezultate foarte interesante.

Înainte de toate, am vrut să știm dacă lumii chiar îi e dor de baruri, că de băutul în sine sigur nu ne e dor. Nu de alta, dar în ultimele două luni cred că mulți dintre noi am băut mai mult decât ne-ar face bine. We’re guilty of that as well. Că doar masa-i aici, frigideru-i acolo, și după nu trebuie să iei un Uber până în dormitor. Așa că am vrut să știm:

De ce ți-e cel mai mult dor la băutul în oraș?

q1

Now isn’t that the cutest thing you ever did see? Și atunci:

Dacă barurile s-ar deschide din 16 mai, ai ieși în oras la o bere în ziua respectivă?

q2

Părerile sunt împărțite cât de cât egal, deci poate ne-am pripit cu întrebarea. Hai să punem altfel problema:

Dacă barurile s-ar deschide din 16 mai, cât de des crezi că ai ieși la o bere în săptămânile care urmează?

q3

Ceea ce ne duce la următoarea întrebare:

Care din următorii factori determină pentru tine dacă poți bea bere în siguranță în oraș?

q4

Vestea bună pentru baruri și terase e că majoritatea băutorilor de bere au mai multă încredere în ele decât în politicieni. Sperăm că membrii guvernului se vor bucura de susținerea celor 7 oameni who still have faith in them. Keep up the good work! Dar dacă tot vorbim de baruri:

Care din următoarele măsuri e cea mai importantă pentru tine când vine vorba de băut bere în oraș în siguranță?

q5

Sună bine, dar un aspect mai important e:

Crezi că barurile vor reuși să implementeze și să respecte măsurile necesare de protecție, atât pentru angajați cât și consumatori?

q6

Well, măcar suntem realiști. Dar hai să privim și partea cealaltă a barului:

Ai ieși să bei în oraș dacă ar trebui să porți mască și mănuși de unică folosință?

q8

Sincer, noi nu prea vedem cum se împacă masca de protecție cu băutul de bere. O parte din oameni sunt optimiști, alții mai realiști. De fapt, unii sunt așa de realiști încât o dau ușor în pesimism:

Când crezi că își vor relua barurile activitatea la capacitate normală?

q7

Fie că suntem realiști sau pesimiști, adevărul e că e greu de preconizat când ne vom vedea la o bere like in the good old days. Și se pare că în perioada care urmează, unele din obiceiurile noastre de consum nu se vor schimba chiar așa de mult:

Cât de des crezi că vei face comenzi de bere online după 16 mai?

q9

Vești bune așadar pentru cei care vând bere online.
Pe final, am pus și o întrebare opțională, la care am primit următoarele răspunsuri:

În cazul în care nu intenționezi să bei în oraș anul ăsta chiar dacă se redeschid barurile, care e principalul motiv pentru această decizie?

q10

Acel ‘alt răspuns’ a variat mult. Unii au dat vina pe supraaglomerare și dezinfectare precară. Alții pe Bill Gates și antenele 5G (dude what?). Dăm mai jos niște exemple pentru care unii dintre noi preferă să bea în oraș abia anul viitor:

“Nici înainte nu prea ieșeam, iar acum am certitudinea că pot împărți niște beri cu cunoscuții într-o ambianță privată, unde avem mai mult control asupra condițiilor.”

“Depinde de multe chestii, nu mă deranjează să port mănuși și mască. Dar nu poți să bei bere dacă respecți regula de a purta mască. Sunt de parere că dacă toți ieșim din casă dupa 15 mai, e o posibilitate mare să ajungem în același punct ca și săptămâniile trecute.”

“Cam greu de băut cu masca pe față. Iar barurile nu cred că vor putea implementa 100% măsuri de protecție (mănușile sunt utile doar dacă sunt schimbate la fiecare interacțiune; meniurile trebuie dezinfectate la fel ca și suprafețele – doar două exemple).”

“Oamenii nu iau în serios toată situația cu COVID-ul, nu o dată m-am trezit practic înghesuit de alți oameni în situații în care distanța socială trebuia respectată. Din păcate nu suntem un popor educat, regulile și lucrurile de bun simț sunt numai pentru proști, dacă încalci tot ce înseamnă regulă/lege ești șmecher iar din păcate am observat că atitudinea asta predormină la noi în România. Până nu se găseste un vaccin pentru COVID-19 eu nu am să particip la nici un fel de eveniment social. Prefer să stau acasă liniștit și să beau în confortul casei mele o bere sau mai multe.”

“Regula de 3 persoane maxim e decentă și de bun simt, plus distanțare. E vorba de a reduce ceva, și dacă e musai, apăi asta facem.”

Cumva, se pare că am trecut prin ultimele doua luni ca prin cele 5 stages of grief: denial, anger, bargaining, depression and acceptance. Am trecut prin faza în care ne gândeam că ‘Hai că exagerează ăștia cu Covidul’, la meme cu politiști care ne dau amendă, la folosit ora aia de activitate fizică ca să faci beer yoga în parc cu prietenii, la perioada de depresie că se închid barurile de tot iar grătarul de 1 mai o să aibă loc pe balcon, iar acum suntem at peace. Și e bine nu doar că unii din noi au ajuns deja în stadiul de acceptare, ci mai ales faptul că am înțeles că măsurile luate sunt menite să ne ajute să trecem cât mai repede peste pandemie. O să fie bine – nu contează când la fel de mult ca faptul că da, o să fie. Dar până atunci, remember to buy local, și mai ales, stay safe – nu de alta, dar vrem să avem cu cine bea o bere când se gată toată perioada asta. Cheers!

Cover photo credit: ELEVATE via pexels.com