Articol publicat la data de 16 Noiembrie 2020.
Am început o serie de articole despre încercările cu care se confruntă berăriile artizanale din România în această perioadă. Speram că va fi o serie scurtă – peste jumătate de an mai târziu, se pare că nu mai este cazul.
Au trecut aproape 8 luni de când România a intrat în Starea de Urgență (25 martie). Șase luni de când starea de urgență a fost retrogradată la Starea de Alertă (15 mai). Două luni și jumătate de când barurile și restaurantele s-au redeschis în interior (1 septembrie). O lună și o săptămână de când barurile au început să se închidă din nou în interior (7 octombrie pentru București). O săptămână de când au fost implementate restricții noi cu privire la programul de funcționare a barurilor și restaurantelor (9 noiembrie).
Uitându-ne la ultimele 6 luni din punctul de vedere al HoReCa, punctul culminant a fost clar redeschiderea teraselor pe 1 iunie. De la început, măsurile de siguranță stabilite au schimbat întreaga noastră experiență de băut în oraș. Igienizarea mâinilor, purtarea măștii atunci când mergi la baie și observarea distanțării sociale, în grupuri de până la 6 persoane, a devenit noua normă. Multe baruri și restaurante au înlocuit meniurile fizice cu coduri QR. Unele au interzis comenzile bere făcute direct la bar. Totul era foarte nou și ciudat, dar era mai bine decât să nu bei deloc. Și mulți dintre noi am sperat că vor fi doar măsuri temporare.
Pentru o vreme, chiar a părut că vara asta vom avea parte cât de cât de o revenire la normal. Într-adevar, Haze Fest a fost anulat, și toate festivalurile majore de bere artizanală au anunțat că nu vor avea ediții anul acesta. Dar am avut totuși parte de evenimente dedicate berii craft.
În Timișoara, Local Food & Drinks Gathering (organizat de restaurantul Food & Community) a avut 4 ediții, combinând berării locale, standuri de artă și meșteșuguri, food truck-uri și seturi DJ live – aproape ca un festival de bere artizanală mai mic. În București, Fabrica Grivița a organizat și ea câteva evenimente, de la lansări de bere, seri de filme în aer liber, muzică live și stand-up comedy, și chiar un craft beer get-together cu 4 berării. Bers Nova a găzduit mai multe petreceri în aer liber la fabrica lor, cu accent pe bere artizanală și muzică live. Bere Noah a fost o prezență regulată la târgurile locale organizate la Târgu Mureș. Și să nu uităm de MercatoComunale, unde standurile de bere artizanală au devenit un element esențial al terasei lor în vara aceasta – iar acestea sunt doar câteva exemple care ne vin în minte.

Pe măsură ce vremea s-a încălzit, am început și noi să ne obișnuim cu fel în care pandemia dictează cum bem. Iar berariile au fost chiar ele acolo pentru a ne reaminti că COVID-19 nu va însemna sfârșitul berii artizanale.
În 2020 am avut parte de noi fabrici de bere artizanală care au apărut pe piață, cu trei microberării independente deschise doar în ultimele 6 luni: Rock & Beer, Clusa și Cibis Beer. În ultimele șase luni ni s-au alăturat și 3 noi gypsy brewers: Takezo Art, Low Frequency Brews și Doi Flacăi. Între timp, Anagram, OneTwo, Player One și (în sfârșit) Wicked Barrel s-au mutat la casa lor, toți patru începând să facă bere la propriile fabrici de bere.
Am avut parte de tot felul de întâmplări interesante, cum ar fi faptul că fostul berar de la Ground Zero, Răzvan Matache, și-a deschis nu doar propriul taproom, Ironic, în iulie, ci (în mod de-a dreptul ironic) s-a reapucat de făcut bere cu băieții pe care i-a luat sub aripă acum multi ani: Bereta. Apropo de asta, Hop Hooligans și-a văzut și ei visul împlinit când și-au deschis propriul taproom în septembrie.
Ne-am bucurat să vedem că numărul berilor acre produse în acest an a crescut și, deși vom publica cifrele în recenzia de final de an, se pare că numărul lor s-a dublat față de 2019. Berile învechite în butoi au devenit și ele un trend veritabil, și ne-a părut bine că, în ciuda provocarilor, au existat în continuare colaborări între berării. Unele s-au folosit de această perioadă pentru a-și crește producția, cum ar fi Bere Noah, în timp ce altele au găsit noi modalități de a se remarca pe piață, precum Bere Sibiu, care a lansat prima bere artizanală Eco din România.

La suprafață, lucrurile păreau destul de roz uitându-ne la ultimele 6 luni. Dar semnele că totul nu mergea de fapt bine în lumea berii au început să se arate destul de devreme.
În 16 iulie, Asociația Berarii României a lansat o declarație oficială care anunța că consumul general de bere a scăzut cu 10% de când au intrat în vigoare primele măsuri de control al pandemiei în martie, comparativ cu anul trecut. Cifra a fost schimbată la 7% într-un anunț ulterior în cadrul conferinței lor anuale, care a avut loc pe 21 octombrie, dar acest lucru nu a schimbat faptul că a existat o scădere semnificativă pe piața locală.
Microberăriile nu au fost scutite de provocări, iar în ultimele 6 luni am avut parte de o situație fără precedent: au început să se închidă fabricile de bere artizanală. În iunie, am primit vestea că Bere Cazino din Constanța s-a închis după aproape 4 ani pe piață și, deși nu au făcut un anunț oficial, merită menționat faptul că decizia de a închide nu a fost cauzată de pandemie. Dar câteva luni mai târziu, pe 18 octombrie, pandemia a fost cea care a făcut prima sa victimă: Perfektum au anunțat că berăria se închide, după aproape 5 ani de când au început proiectul.
În mod clar, existau probleme în ciuda tuturor berilor noi, a berăriilor noi și a măririlor de capacitate de producție pe care le-am văzut în ultima vreme. Așadar, în urmă cu câteva zile, am vorbit cu 17 producători de bere pentru a înțelege mai bine cum au scăzut cifrele în ultimele 6 luni.
Pentru început, am întrebat producătorii de bere cât estimează că producția lor de bere a scăzut anul acesta, comparativ cu 2019.

În ceea ce privește abordarea provocărilor create de pandemie, cele mai comune măsuri puse în aplicare au fost:

Este de la sine înțeles că marea majoritate a fabricilor de bere au înregistrat o scădere a vânzărilor și a producției în acest an. Cu toate acestea, redeschiderea teraselor la 1 iunie părea o linie de salvare, promițând că va ajuta fabricanții de bere să compenseze vânzările pierdute în timpul carantinei. Iată cum au crescut vânzările lor de la 1 iunie, comparativ cu prima jumătate a anului:

Dar, chiar și cu redeschiderea teraselor pe 1 iunie, vânzările de bere la draft au suferit o scădere semnificativă comparativ cu anul trecut:

Este clar că fabricile de bere artizanale s-au bazat pe partenerii lor HoReCa în ceea ce privește vânzările, dar barurile și restaurantele s-au bazat și ele pe sprijinul berarilor atunci când au fost forțate să închidă. Când am întrebat berarii dacă partenerii lor HoReCa i-au contactat pentru a-și lua berile înapoi (o practică foarte comună anul acesta), 58.8% au spus că și-au acceptat berile înapoi, în timp ce 11.8% au spus că nu au fost contactați, dar s-au oferit să ia berile înapoi oricum. 23.5% au spus că nu au fost contactați și nici nu s-au oferit să ia berile înapoi, și doar 5.9% au spus că barurile și restaurantele le-au cerut să ia berile înapoi, dar au refuzat.
Trebuie avut în vedere şi faptul că în relația dintre berari și HoReCa lucrurile nu stau mereu bine și frumos. Când am întrebat berarii dacă barurile și restaurantele și-au plătit facturile în termenul standard de 30 de zile, doar 11.8% au spus că da. 52.9% au spus că facturile le-au fost plătite după 30 de zile, iar 35% au spus că au facturi restante încă de dinainte să intre în vigoare starea de urgență. Când am întrebat berarii dacă au continuat colaborarea cu barurile și restaurantele care nu si-au platit facturile la timp, răspunsurile au fost destul de egale: 47% au spus că continuă să le vândă beri, în timp ce 41.2% au spus că au oprit aprovizionarea.
“Continuăm colaborarea, dar nu mai livrăm până nu se achită din facturile restante.“
“Am reușit să avem legături mai strânse cu anumiți parteneri, dar am rupt legătura cu cei neserioși.”
“A dispărut aroganța unor cârciumari și berari, și avem speranțe că după pandemie piața se va autoregla concurențial.”
“Am pornit demersuri pentru a înființa Banca de Credite [nume berărie].”
(Names not disclosed in order to protect the innocent.)
Preferințele consumatorilor s-au schimbat și ele în ultimele 6 luni, conform unui chestionar separat cu 134 de respondenți. De exemplu, într-un sondaj publicat în luna mai, 54.1% dintre respondenți au spus că vor ieși la băut mai puțin în săptămânile de după 16 mai, în timp ce 39% au spus că vor ieși la fel de frecvent.
Cifrele obținute în ultima săptămână sunt mult mai sumbre: 91% dintre participanții la sondaj au spus că au ieșit mai puțin în ultimele 6 luni, în timp ce doar 6% au spus că au păstrat aceeași frecvență.

Partea buna e că doar 17.9% dintre respondenți au spus că au consumat mai puțină bere artizanală de la începutul anului. 38.8% au spus că au consumat mai multă bere artizanală în ultimele 6 luni, în timp ce 43.3% au spus că consumul lor a rămas același.
Din cele 91 de persoane care au spus că au cumpărat mai multă bere în ultimele 6 luni, motivele date au fost următoarele:

Între timp, cei 47 de respondenți care au spus că au cumpărat mai puțină bere au avut următoarele motive:

În ceea ce privește locul din care oamenii au preferat să cumpere bere în ultimele 6 luni, 38.1% au cumpărat bere artizanală online, 20.1% au preferat să cumpere direct de la producători, 23.1% au cumpărat-o din magazine fizice specializate, 9% au cumpărat-o din baruri și restaurante, și alți 9% din supermarketuri.
Am fost curioși să vedem cât de mult a influențat loialitatea față de brand decizia de cumpărare, iar rezultatele sunt următoarele:

La întrebarea de la care berării au preferat să cumpere bere, merită menționat și faptul că doar 17.2% dintre respondenți au spus că preferă să cumpere bere doar de la fabricile de bere artizanale din zona în care locuiesc, în timp ce 70.1% au optat pentru un mix de producători locali și producători din restul țării .
Cu toate acestea, susținerea consumatorilor nu a trecut neobservată de către berării:
“Ne-au surprins comenzile făcute de către oameni direct pe pagina de FB, din orașul în care ne aflăm. Am vândut în mare parte local și ne-am bucurat de interacțiunea directă cu ei.” (Double Drop Crew)
“Am descoperit mulți clienți loiali, persoane fizice. Fără ei nu am fi supraviețuit și le suntem forever grateful.” (Hophead Brewing)
Un lucru pe care atât berăriile cât și iubitorii de bere îl au în comun e faptul că ambele au simțit lipsa festivalurilor de bere artizanală anul acesta. 71.6% dintre consumatorii din sondajul nostru au spus că le-a fost dor de festivaluri, în timp ce doar 14.2% au spus că nu (restul de 14.2% au spus că nu mergeau la festivalurile de acest tip în general). Între timp, 70.6% dintre berăriile din sondajul nostru au spus că, din punct de vedere financiar, au dus lipsa festivalurilor de bere, în timp ce 29.4% au spus că nu.
Lipsa festivalurilor nu a fost singura care a avut un impact financiar asupra berăriilor. Multe dintre ele s-au confruntat cu provocări din cauza scăderii vânzărilor, dar și a lipsei de sprijin oferit de stat. Desigur, acest lucru nu înseamnă că guvernanții nu au fost conștienți de cerințele lor, şi au fost implementate mai multe măsuri pentru a ajuta întreprinderile mici, inclusiv fabricile de bere. Printre cele mai recente, așa cum au fost ele anunțate de ministrul finanțelor publice Florin Cîțu într-o conferință de presă online din 21 octombrie, se numără:
- Sectorul nu trebuie să plătească impozitul specific în 2020;
- S-au oferit credite prin programul IMM Invest (care au ajutat deja peste 20.000 de întreprinderi);
- S-a prelungit pentru autoritățile locale posibilitatea de a reduce taxele;
- Măsurile în ceea ce privește amânarea plății taxelor și impozitelor au fost prelungite până pe 25 decembrie, fără penalități pentru cei care nu pot plăti la termen;
- Rambursarea TVA cu control ulterior a fost extinsă până în 25 ianuarie 2021;
- Măsurile privind șomajului tehnic nu au fost întrerupte și continuă până la finalul anului.
Ultimul punct de pe listă trebuie elaborat un pic, dat fiind faptul că fabricile de bere artizanale românești au foarte puțini angajați, iar unele nu au deloc. Cu toate acestea, toate au fost afectate de restricțiile stabilite în cursul anului, iar încetinirea producției a însemnat că a existat mai puțină muncă atât pentru berari, cât și pentru angajați. Așadar, am fost curioși să vedem câți dintre aceștia au solicitat Certificatul de stat de urgență (TIP 1), care le-ar oferi angajaților trimiși în șomaj tehnic până la 75% din salariul brut. Dintre cele 17 berării cu care am vorbit, răspunsurile au fost:

Cifrele sunt destul de similare cu răspunsurile pe care le-am primit atunci când am întrebat berarii dacă au primit vreun ajutor de la proprietari pentru plata chiriei pe spațiu: 41.2% au spus că nu au primit ajutor, dar nici nu au nevoie. 35.5% au spus că nu au primit niciun ajutor, deși era necesar, în timp ce 23.5% au avut norocul de a avea proprietari înțelegători.
Chiar dacă 73.2% dintre respondenții din sondajul nostru pe consumatori au declarat că vor continua să cumpere bere online la fel de des în următoarele 6 luni, berăriile nu sunt la fel de optimiste cu privire la propriile vânzări online. Când i-am întrebatpe cei care vând beri online direct dacă cred că vor supraviețui în următoarele 6 luni doar pe baza vânzărilor online de pe propriile platforme (fie că este vorba de un magazin online sau de o pagină FB), doar 16.7% au spus că da, iar un copleșitor 83.3% au spus că nu.
Cu toate acestea, există încă speranță pentru scena berii artizanale în următoarele 6 luni. 70.6% dintre berăriile cu care am vorbit sunt optimiste ca vor face față cu bine iernii, și chiar dacă 52.9% au stabilit un plan de “cel mai rău caz”, 23.5% au spus că nu cred că vor avea nevoie de unul.
Consumatorii au, de asemenea, speranța că totul va fi bine, 61.9% considerând că majoritatea berăriilor vor rămâne pe linia de plutire, și doar 14.2% considerând că majoritatea se vor închide (23.9% dintre respondenți au spus că nu știu ce ar putea întâmpla).
Pe final, vă lăsăm și niste food for thought de la berari:
“Urmează 6 luni foarte foarte dificile din toate punctele de vedere. Sunt curios daca vrei microberarie va face profit în perioada viitoare.” (Mustața de Bere)
“Perioada următoare va fi mai grea decat în primăvară căci singura lună bună de vânzări (decembrie) se profilează a fi compromisă. Perspectivele sunt sumbre până prin aprilie.” (Bere Sibiu)
“Lipsa ajutorului de la stat ne va face treaba mult mai grea, dar cred că awareness-ul consumatorilor că fără ei noi ăștia mici murim s-ar putea să ne ajute să o scoatem la capăt în următoarea perioadă.” (Hophead Brewing)
“Capul sus! Berea a apărut acum mult timp și nicio criză, niciun război nu a făcut ca ea să dispară. Berea va exista mereu […].” (Bere Noah)
Cheers!

Citește din aceași serie: