Berăriile artizanale românești, la loc de frunte la Târgul de Bere Auchan – ediția XI

Articol publicat la data de 15 iulie 2020.

În perioada 1 –  21 iulie, are loc Târgul de Bere de la Auchan, aflat anul acesta la a XI-a ediție. To be honest, noi n-am prea avut tangențe cu Auchan şi selecția lor de bere de prin 2016, de când ne-am întors în țară din UK. Ne mai luam beri de la supermarket ca să avem ce bea acasă, dar după aia l-am descoperit pe Mitroi and our life was never the same again.

Ce ne-a atras nouă atenția la ediția de anul acesta a fost un comunicat de presă din care am aflat că 65% din oferta de beri e produsă de berării din România. Now that’s a pretty big number. Auchan are o selecție de craft autohton care tot crește, iar în medie, la nivel național, se află undeva în jur de 10%. Dar să pui berăriile artizanale locale în prim plan la un târg de acest gen, alături de producători macro, is a bold statement. Așa că am vrut să aflăm ce i-a încurajat pe organizatori să crească drastic acest procent. A fost o decizie bazată pe ce au observat ei din tendințele cumpărătorilor, sau e o modalitate de a fi la curent cu trend-urile de pe piață?

„Într-adevăr, aproape 200 din cele 300 de beri din acest an sunt produse românești, iar oferta ediției curente include și produse de la 13 microberării locale. Este un lucru extraordinar să putem susține an de an producătorii locali de bere artizanală și să le oferim astfel șansa de a se adresa unui public mult mai larg. De altfel, suntem mândri să avem anul acesta și o premieră în retail, respectiv Berea Grivița, produsă în prima fabrică de bere transparentă din România.” (Crenguța Buca, achizitor bere Auchan )

Pe lângă Grivița, la târg o să mai găsești și beri de la Capra Noastră, Bere București, Cearfisă, Plan Beer, Deranj, Klausen Burger, Sikaru, and several more.

„În primul rând, Auchan încurajează și își dorește o colaborare cu cât mai mulți producători români, pentru români. Ne dorim ca an de an clienții Auchan să regăsească pe rafturile noastre cât mai multe produse care să aducă valoare adăugată economiei românești și a noastră ca și români. Pe de altă parte, există un interes foarte ridicat din partea clienților să testeze produse noi, artizanale, ceva diferit în raport cu produsele ce provin de la marii producători. Unul dintre obiectivele principale ale companiei Auchan este sprijinul producătorilor români prin prezența acestora la Târgul de Bere, cea mai mare acțiune pe piața de bere.” (C.B.)

Cu toate acestea, Târgul și-a format o reputație pentru selecția de rarități, beri mai ales străine, care nu apar în portofoliul supermarketurilor în fiecare zi. Mulți dintre noi ne-am dezvoltat papilele gustative făcând turul raionului de bere de la Târg, devenind ulterior craft beer geeks, și unii chiar berari.

„Anumite microberării sunt la îndemână, dar doar la nivel local sau regional, iar noi facem posibilă prezența la nivel național, și cred că acest lucru oferă unicitate târgului de bere și aduce valoare adăugată acestor microberarii. Nu este ușor să devii cunoscut la nivel național. Mai mult, raritățile vin și din import, iar aici facem referire la berile trapiste sau de abație, chiar daca a fost foarte dificil să le aducem ca urmare a restricțiilor cauzate de pandemie.” (C.B.)

Noua ne e în continuare ciudă că n-am fost pe fază când au avut 3 Fonteinen la Târg – ăsta-i un subtle hint să mai aducă. În schimb, au în continuare beri trapiste, precum Chimay și Rochefort, dar și Barista Chocolate Quad de la Kasteel, de care ni s-a făcut poftă încă de când ne-a povestit Laurențiu despre ea. Pe lângă asta, o să mai găsești beri din țări precum UK, Franța, Germania, dar şi beri bio, gluten-free, cidru, și pahare și desfăcătoare de bere.

„Selecția berilor pentru târg se face în aceeași manieră în care selectăm toate gamele de produse pentru întregul magazin. Suntem atenți la nevoile și dorințele consumatorilor, așa că sortimentele și brandurile alese pentru târg sunt pe de-o parte atent selectate pe baza unor principii clare de eligibilitate, dar și prin prisma unei evaluări din perspectiva potențialului comercial.” (C.B.) 

Însă cum percep cumpărătorii Auchan berile artizanale, mai ales cele româneşti? înțeleg raportul calitate-preț și faptul că berea va fi mai scumpă decât cea macro, și ce importanță are sloganul ‘buy local’ care a apărut în ultimii ani în decizia de cumpărare?

„Raportându-ne la publicul principal din acest segment – consumatori tineri, cu venituri peste medii, early-adopters, cu siguranță se înțelege cultura din jurul conceptului de bere craft. Pentru că nu ne mai referim la preț vs cantitate aici, ci vorbim de oameni care pun preț pe calitatea ingredientelor, a rețetelor și a procesului de producție, dar și pe povestea din spatele antreprenorilor care pun pasiune în a reînvia vechi branduri de beri românești, ori de a crea noi nume pe piață. Este o industrie în care pasiunea își spune cuvântul, în egală măsură cu creativitatea – atât la nivel de gusturi și rețete noi, cât și la nivel de branding și experiențe oferite consumatorilor.” (C.B.)

Dat fiind faptul că numarul de berării din țară tot crește, la fel și procentajulde craft autohton de pe raft, care sunt șansele să se organizeze la Auchan un Târg de Bere Romania-only?

„Este o idee foarte bună și desigur că ne-ar plăcea să oferim acest tip de eveniment, fiind o oportunitate atât pentru producători, cât și pentru clienți. Suntem atenți și analizăm ritmul de creștere pe acest segment și sperăm ca în viitorul apropiat să putem pune în practică o ediție specială a târgului de bere Auchan în acest sens.” (C.B.)

Cu un procent de 65% doar la târgul de anul acesta, există șanse să ne îndreptăm în direcția asta. Într-un fel, e bine că se pune tot mai mult accent pe producătorii locali, și că tot mai multe berării artizanale românești apar pe raft în supermarketuri. Cei care se află la început de drum în lumea craft au mai ușor acces la ele, iar multe dintre berării au beneficiat de pe urma acestei colaborări în perioada în care localurile au fost închise. Pe de altă parte, we have mixed feelings legat de scăderea varietății de la Târg, deci un eveniment doar cu beri locale ar fi a good middle ground. Oricum, Târgul rămâne o inițiativă bună pe piața berii artizanale din țară, la nivel de supermarketuri. Important e ca berile să fie păstrate corespunzător, dat fiind faptul că sunt nefiltrate și nepasteurizate (cu mici excepții).

„Din acest punct de vedere, Auchan asigură o parte importantă din spațiu cu temperatură controlată, o experiență “ready to serve”. Cred că astăzi contextul ne obligă, clienții noștri sunt foarte exigenți și își doresc produse gata de consum.” (C.B.)

În ceea ce privește preferințele consumatorilor de bere de la Auchan, berea blondă e în continuare cap de listă, dar există o creștere inclusiv pe partea de stiluri de nișă, precum IPA. Ca mod de îmbuteliere preferat, sticla are o creștere de cel puțin 10% anual, urmată de doză, iar PET-ul e în declin, semn că începem să ne civilizăm un pic.

Târgul are loc până săptămâna viitoare, pe 21 iulie, deci ai timp să dai o fugă până acolo să te aprovizionezi. Iar dacă ești ca noi și n-ai chef de ieșit din casă, poți inclusiv să-ți comanzi berile online. Auchan au pe site și un formular pentru berăriile care doresc să sporească numărul producătorilor prezenți la raft, deci dacă te tentează, you can give them a shout.

Cheers!

Cover photo credit: Auchan România