Acte necesare ca să-ți deschizi o microberărie

Articol publicat la data de 8 martie 2021.

Important: informațiile oferite în acest ghid au un caracter general și orientativ. Pentru a te asigura că îndeplinești toate cerințele, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui profesionist (arhitect, avocat, contabil, firmă de consultanță, etc). În plus, ține minte că o parte din cerințe pot avea un caracter local, în funcție de localitatea/județul în care îți vei deschide berăria.  

.

Presupunând că ai găsit deja un răspuns la cele 15 lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a deschide o berărie artizanală, hai să trecem la pasul următor: actele necesare.

Începem cu partea cea mai ușoară: deschiderea unei firme. Cel mai important lucru aici e să te asiguri că firma ta va avea ca activitate principala Fabricarea Berii, pentru care îți trebuie codul CAEN 1105. în plus, alege cât mai multe coduri secundare din start, altfel va trebui să plătești în plus ca să le adaugi mai târziu. 

Pe lângă asta, legislația prevede ca tu să ai un Capital Social subscris și vărsat în valoare de 10.000 de lei. Îl poți avea din start, când îți infiintezi firma, sau poți face o majorare de capital mai încolo. Important e ca în Certificatul Constatator să apară Capital Social Subscris si Varsat de 10.000 lei. După ce suma e depusă, o poți folosi ulterior pentru dotări și amenajări. 

Certificat de Urbanism
Asigura-te ca spațiul ales se preteaza cu producția de bere, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Pentru asta, poți verifica la Primărie dacă clădirea este destinată producției alimentare. În cazul în care locația nu este destinată producției alimentare, va trebui să faci o cerere la Primărie pentru a schimba destinația. în funcție de autoritățile locale cu care ai de-a face, acest pas poate dura în jur de 6 luni sau, în cazuri foarte grave, până la 2 ani. E important să păstrezi documentul care atestă destinația spațiului, deoarece vei avea nevoie de el când vei avea de-a face cu Primăria și DSV-ul. 

Atenție: în cazul în care vrei să îți construiești clădirea în care va fi amplasată berăria, procesul este mult mai complex. De aceea, nu vom povesti despre el în acest ghid. Cel mai bine e să vorbești cu un arhitect despre asta, pentru a afla exact de ce ai nevoie, în funcție de localitate. 

La capitolul ăsta, îți recomandăm să asculți și acest podcast de la Universitatea de Bere, unde Răzvan povestește cu Radu de la Wicked Barrel despre cum să-ți construiești o fabrică de bere de la zero.

Aprobare pe spațiu de la bancă
Acest lucru e necesar doar în cazul în care plătești chirie pe spațiul de producție, iar proprietarul are un credit ipotecar pe el. Dat fiind faptul că banca deține efectiv spațiul viitoarei tale berării, vei avea nevoie de aprobarea instituției pentru a face bere acolo. Asta presupunând și că destinația spațiului conform PUZ este pentru producția alimentară. Dacă nu, vezi pasul de mai sus.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU)
Ia legatura cu ei pentru a solicita un punct de vedere cu privire la necesitatea obținerii autorizatiei de securitate în caz de incendiu. Autorizația se mai numește și ‘negație’, și în funcție de localitatea unde îți vei deschide berăria, e posibil să ai nevoie de ea doar pentru spații mai mari de 300m², sau sub 500 m². Vei avea nevoie de ea pentru autorizația de funcționare de la Primărie.

Autorizația de funcționare
E destul de ușor de obținut de la Primărie.

DSV și DSP
În teorie, aceste două instituții ar trebui să-ți spună de ce ai nevoie pentru ca spațiul tău să poată funcționa din punct de vedere legal. În practică, de multe ori nici ele nu știu, mai ales dacă urmează să-ți deschizi o berărie într-un oraș în care nu există deja una. Cel mai probabil vei avea nevoie de minim un birou, o toaletă, o camera cu duș, un vestiar, și intrări diferite în clădire pentru materia primă și produsul finit. Pe lângă asta, e posibil să ai de-a face cu cerințe speciale care s-ar putea să nu aibă prea mult sens, cum ar fi o intrare separată pentru inspectori. Pentru a te scuti de bătăi de cap și de drumuri, ideal ar fi să apelezi la serviciile unui proiectant, care să-ți poată spune exact care sunt cerințele pentru o clădire destinată producției alimentare. În general, autorizatiile DSV și DSP durează cam 2 luni să le obții.

DSP-ul îți va cere și analiza microbiologică a berilor, asta pe lângă implementarea unui plan HACCP. 

Autorizație de Mediu
Pentru acest act, ANPM va verifica ce impact va avea berăria ta asupra mediului, și va verifica dacă îndeplineşti criteriile lor de funcționare. Asta va include și modul în care sunt procesate și eliminate deseurile, deci asigură-te ca ai deja un contract cu o firmă de salubritate locală. Dintre toate actele de care vei avea nevoie, acesta poate dura la fel de mult ca cel de la Vama pana îl obții, mai ales dacă intervin probleme pe parcurs. 

Există două departamente de mediu cu care va trebui să iei legatura: APM (Agenția pentru Protecția Mediului) și AFM (Administrația Fondului pentru Mediu). Ia legatura cu APM prima dată, și după ce ai primit autorizația, vorbește cu AFM pentru plata taxelor. Ar trebui să primesti un raspuns de la fiecare în maxim 3 luni. 

Vezi aici un exemplu de autorizație de mediu acordată unei berării artizanale.

Metrologie
În trecut, aveai nevoie de buletine de verificare metrologică și de certificate de calibrare pentru a obține antrepozitul fiscal de la Vamă. E posibil să ți se ceară acest lucru de la autoritățile locale, însă e bine de știut că, conform celor de la ANAF, aceste acte nu mai sunt necesare pentru fabricarea berii, ci doar pentru tării. 

Cazier judiciar pentru PF și PJ
Aceste două documente au un termen de ‘valabilitate’ destul de scurt, deci asigură-te că ai toate actele menționate mai sus înainte de a face rost de ele. Cazierul pentru Persoana Fizica îl obții de la secția locală de Poliție, iar cel pentru Persoană Juridică de la ANAF (contabila ta se poate ocupa de acesta din urmă). Vei avea nevoie de ambele pentru pasul următor: 

Vama
După Mediu, Vama îți va da cele mai multe bătăi de cap, și îți va consuma enorm de mult timp. De obicei, durează cam 1 an până primești autorizația de la Vamă, dar există și cazuri fericite. Vei avea nevoie de două aprobări de la Vama: una de la DGV (București) și una de la biroul vamal local. 

Pentru DGV, va trebui să depui un întreg dosar de acte pentru a obține autorizația de antrepozit fiscal. Partea bună e că Cristi de la Perfektum a făcut la un moment dat o listă cu toate actele de care ai nevoie. Vezi mai jos care-i treaba:

Documente necesare autorizare antrepozit fiscal pentru producția de bere

Atenție: articolul respectiv a fost publicat în mai 2020. O parte din informație s-ar putea să nu mai fie la zi, deci folosește-l doar orientativ. Ca să nu ai neplăceri și să nu trebuiască să aștepți la infinit, asigură-te că ai toate actele gata și (we seriously cannot say this enough) vorbește cu o firmă de consultanță, avocat sau contabil în prealabil. 

După ce ai primit toate autorizațiile, ai un termen de 30 de zile pentru a plăti la trezoreria locală garanția pentru antrepozitarii autorizați pentru producție. Dacă citești acest articol, cel mai probabil suma de plată va fi 9.476 lei, sumă plătită de către fabricile de bere mici care au o producție anuală ce nu depășește 5.000 hl pe an. 

Asta pentru început. Mai jos ai o listă cu alte lucruri pe care e bine să le știi:

  • Administratorul firmei trebuie să numească un responsabil cu gestiunea deșeurilor, care va trebui să țină evidența lor lunar, iar anual să depună situația online la ANMP. 
  • În fiecare lună, va trebui să faci o raportare la AFM (fondul de mediu), asta pe lângă achitarea taxei de mediu și obligația de a declara toate ambalajele introduse pe piață. Eventual, poți lucra cu un OTR (Organizație de Transfer de Responsabilitate) dacă vrei să-ți fie totul mai ușor.
  • DSV-ul îți cere să faci deratizare și dezinsecție o dată la 3 luni.
  • Tot DSV-ul îți va putea cere analize de apă lunare în primul an de funcționare, apoi doar trimestrial.
  • În fiecare an, până la data de 15 ianuarie, va trebui să depui o Declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria mică fabrică de bere/mică distilerie la biroul vamal interior. Ea trebuie depusă în dublu exemplar, cu numărul de înregistrare, copie de CI, extras de la trezorerie, dovada calității de reprezentant, și acte care să dovedească producția anuala. Actele pot fi depuse la EMCS. Dacă ai planuri să faci export, vei avea nevoie de această declarație când ai de-a face cu autoritățile vamale străine.
  • Cursul de Igiena Muncii va trebui refăcut o dată la 3 ani.
  • Analiza de risc va trebui și ea refăcută o dată la 3 ani.
  • Autorizația de Mediu expiră după 5 ani.
  • Antrepozitul expiră și el în 5 ani.
  • Pe lângă asta, în mod periodic va trebui să ții evidența temperaturii în spațiul de depozitare (atât pentru ingrediente cât și pentru produsul finit), frigidere, evidența acțiunilor de igienizare, plus registru de analize pentru produsele finite. 

Pe final, îți recomandăm (pentru a n-șpe mia oară) să apelezi la serviciile unui profesionist pentru toate actele de care vei avea nevoie. Acest ghid ar trebui să te ajute să-ți faci o idee în linii mari când vine vorba de ce acte ai nevoie și la ce să te aștepți. Însă el nu înlocuiește o firmă de consultanță, un avocat, sau o contabilă.

Spor la birocrație, și să-ți fie totul într-un ceas bun! 

Cover photo credit: Wicked Barrel Brewing