Studiu de caz – Brock & Bruin SRL

Brock & Bruin este firma noastră (cei doi oameni care se ocupă de proiectul Beerologique). O oferim ca exemplu deoarece este un caz destul de atipic, însă e un exemplu perfect pentru cei care vor sa lucreze în domeniul producerii berii în România dar nu vor (încă) să-și deschidă propria berărie. 

Denumire firmă: Brock & Bruin SRL
Asociat: Andrew
Administrator: Teodora
Capital social: 400 lei
Sediu social: Cluj-Napoca
Activitate principală: 1105 – Fabricarea berii

Pe lângă codul CAEN 1105, firma are o mulțime de coduri secundare pe care le-am adăugat din varii motive, cum ar fi faptul că organizăm evenimente, concursuri, festivaluri, oferim servicii de consultanță, plus câteva coduri pentru proiecte care nu s-au materializat (cum ar fi distribuție de malț din UK). Am făcut o listă mai jos, în cazul în care ai nevoie de idei:

  • 3320 Instalarea mașinilor și echipamentelor industriale
  • 4617 Intermedieri în comerțul cu produse alimentare, băuturi, tutun
  • 4621 Comerț cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor și tutunului neprelucrat
  • 4634 Comerț cu ridicata al băuturilor
  • 4781 Comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor, etc
  • 4791 Comerț cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet
  • 4799 Comerț cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, etc
  • 4941 Transporturi rutiere de mărfuri
  • 5251 Depozitări
  • 5630 Baruri și alte activități de servire a bauturilor
  • 7311 Activități ale agențiilor de publicitate
  • 7312 Servicii de reprezentare media
  • 7490 Alte activități profesionale, științifice și tehnice
  • 9320 Alte activități recreative și distractive

Deci după cum se vede, Brock & Bruin e un fel de Swiss army knife când vine vorba de industria berii. Trebuie să menționăm că, atunci cand îți deschizi o firmă, e bine sa ai cât mai multe coduri CAEN secundare din start. Poți să adaugi coduri mai târziu, însă va trebui să plătești în plus pentru ele, și va trebui să aștepți câteva zile după ce actele au fost depuse, ca ele să intre în vigoare. 

Brock & Bruin a fost înființată în 2018, când lui Andrew i-a fost oferită șansa de a lucra într-o microberărie din Cluj-Napoca. Dat fiind faptul că berăria respectivă nu putea garanta că va fi angajat cu normă întreagă (din simplul motiv că volumul de muncă nu era suficient de mare), iar taxele pentru un angajat part-time sunt crimă și pedeapsă, am avut doua opțiuni: ori ne facem PFA, ori SRL.

La PFA a trebuit să renunțăm destul de repede, după ce câteva discuții cu o firmă de consultanță ne-au atras atenția că Andrew nu poate dovedi că are calificările necesare pentru a face bere. Dintr-un motiv simplu: Ministerul Educației nu recunoaște diplomele respective, deci nu am putut să le folosim pentru a ne face PFA. Partea bună e că a fost extrem de simplu să ne deschidem o firmă (de fapt, cea mai mare bătaie de cap a fost să obținem semnăturile de la vecini pentru sediul social). 

Calificări (ale lui Andrew):

Cum funcționează firma de fapt? Brock & Bruin e folosită pentru două tipuri de activități:

  • Fabricare și servicii de consultanță în domeniul producerii berii
  • Consultanță, organizare și servicii de promovare pentru evenimente

În acest articol o să povestim doar despre cum e să lucrezi într-o berărie. 

Servicii de consultanță în domeniul fabricării berii

Prin intermediul firmei Brock & Bruin, Andrew prestează două tipuri de servicii:

  • Berar în regim contractual
  • Consultanță când vine vorba de echipamentul necesar

În calitate de berar, Andrew are libertatea să colaboreze cu orice berărie ar fi interesată și ar avea nevoie de o persoană care știe să facă bere (plus toate celelalte activități aferente, cum ar fi curățenie, stoc, îmbuteliere, etc). Până în momentul de față, a lucrat ca berar la 3 fabrici de bere de sine stătătoare din Cluj-Napoca. 

Serviciile sunt prestate pe baza unui contract pe o perioada nedeterminată, încheiat între furnizor (Andrew) și beneficiar (berăria). Tariful este stabilit de comun acord, la X lei pe oră. Factura este emisă lunar, însumând numărul total de ore lucrate, iar la denumirea produselor/serviciilor este trecut: Consultanță pentru fabricarea berii – perioada […]. Factura nu conține TVA. 

Vezi aici cum arată contractul pe care îl folosim noi.

Dacă ești interesat să lucrezi într-o berărie ca berar – persoană juridică, cel mai probabil acesta e modelul pe care-l vei folosi și tu. Aici ar trebui să menționăm că, atunci când vine vorba de cât ar trebui să ceri pentru serviciile prestate, nu există o cifră oficială, bătută în cuie. Ea va depinde de cunoștințele tale în domeniul berii, de ce calificări ai, și mai ales, de cât de bine știi să negociezi. 

Ca să îți faci o idee legat de ce așteptări va avea berăria pentru care lucrezi de la tine, și cum va arăta programul tău în linii mari, vezi aici: A week in the life of a brewer

Ceea ce ne-a prins foarte bine la faptul că lucrăm în domeniu ca persoană juridică și nu ca angajat a fost faptul că am avut acces la diverse fonduri disponibile doar pentru firme. De exemplu, dat fiind faptul ca Brock & Bruin are o cifră de afaceri mică, ne-am calificat pentru un grant care ne-a permis să cumpărăm diverse piese de echipament pentru fabricarea berii pe care nu ni le-am fi permis altfel. Ce îți recomandăm e să o întrebi din când în când pe persoana care se ocupă de contabilitate ca să vezi dacă apare ceva pentru care te-ai putea califica. 

Pe final, un lucru pe care noi l-am observat când am făcut trecerea de la homebrewing la a lucra într-o berărie a fost faptul că e mult mai ușor să lucrezi într-o fabrică de bere, decât să faci bere în oală. Motiv pentru care noi ne-am cam lăsat de făcut bere acasă – homebrewers be warned!

Un mic sfat: când lucrezi într-o berărie, de la un moment dat sunt șanse să dezvolți The Impostor Syndrome. Mai ales pentru că nu e efectiv berăria ta. No need to feel ashamed about it – e o problemă cu care se confruntă mulți berari, și de cele mai multe ori, e de ajuns să vorbești cu colegii din industrie ca să-ți dai seama că lucrurile nu stau chiar așa de rău pe cât ai crede. Sau dacă nu vrei încă sa vorbești cu nimeni, dă un ochi peste discuția asta – it will help put your mind at ease, and make you realize you’re not alone.