Salutare prieteni, în episodul de azi din seria “Sfaturi utile și alte bazaconii”, o să vă povestim despre cum să faci față pandemiei dacă ai o afacere în domeniul HoReCa. Mai exact, dacă ai un bar care pune accentul pe un anumit tip de bere.
Hai să începem cu esențialul.
Asigură-te că ai codul CAEN corect
Dacă citești acest articol, cel mai probabil ai pornit din start cu stângul. Una din cele mai comune preconcepții este faptul că trebuie să ai o afacere în care activitatea principală a firmei tale cade sub incidența codului CAEN 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor. O greșeală ușor de făcut, dar la fel de ușor de rectificat.
În cazul în care nu ești la curent cu istoria băuturilor alcoolice (mai ales a berii), probabil ți-a scăpat faptul că alcoolul este una dintre cele mai demonizate substanțe din istoria umanității. Pentru a te scăpa de demoni, și mai ales, pentru a avea voie să funcționezi în această perioada în care toți suntem puși la încercare, va trebui să faci niște mici modificări.
Vorbește cu contabila ta și schimbă-ți cât mai repede posibil codul CAEN din 5630 (care denota o activitate reprobabilă, fără niciun folos comunității) în 9491 – Activități ale organizațiilor religioase.
Asigură-te că barul tău funcționează în mod legal
O preconcepție foarte dăunătoare este faptul că cultele religioase nu plătesc taxe și impozite. Nimic mai departe de adevăr. Patea buna e că, deși plătești impozit la stat pe clădiri și salarii (de exemplu), nu plăteşti impozit pe venit.
Încearcă, pe cât posibil, sa nu funcționezi pe bază de vânzări sau prestări servicii. Barul tău ar trebui să-ți aducă o remuneratie pe baza vânzării obiectelor de cult și a contribuțiilor (activități scutite de TVA). E o abordare care poate îți va părea un pic bizară la început, dar te vei obișnui repede cu ea.
De exemplu, poți vinde obiecte de cult precum pocaluri sau potire inscripționate (există diverse marimi și modele pe care le poți achiziționa chiar de la producătorii de băuturi). Sau poți cere o contribuție pentru prestarea serviciilor precum turnarea băuturii în pahar.
Nu uita nici de spovedanie! Timp de secole, persoanele care serveau la bar prestau servicii oarecum asemănătoare, ascultând păsurile celor care își făceau veacul în local și oferind ceea ce ei considerau a fi sfaturi. Însă persoana respectivă, din lipsă de calificări, de cele mai multe ori instigă la ispită. Personalul calificat din cadrul barului tău va avea grija ca cei care îți trec pragul să nu sufere aceaşi soarta. Pe final, asigură-te și că ai făcut chitanța pentru orice bun vândut, sau pentru orice contribuție.
Ține minte că orice modalitate prin care faci bani este menită doar să-ți asigure autofinanțarea. În cazul în care ai fonduri în plus, asigură-te că ele sunt reinvestite în întreținerea lăcașului, precum și în diverse activități filantropice (cum ar fi adăparea celor care nu își permit să achiziționeze produsele respective).
Angajează doar personal calificat
Pentru a te asigura că funcționezi legal, este esențial ca toți angajații tăi să fie calificați și să fie angajați conform Legii 153/2017. Pe lângă asta, angajații trebuie să poarte un echipament de protecție în conformitate cu descrierea postului (minim o sutană). Ideal, toți angajații tăi ar trebui să aiba păr facial, care trebuie să fie vizibil în cazul în care angajatul alege să poarte o mască de unică folosință.
Vinde doar produse conforme catehismului
După cum sigur știi, vinul este băutura principală a cultelor religioase. Nimeni nu a băut bere la nunta aia așa de faimoasă încât știm toți de ea după aproape 2000 de ani. Evident, gusturile se schimba o dată cu trecerea timpului, și va trebui să găsești o modalitate prin care barul tău să rămână relevant, dar să se și preteze cu catehismul activităților sub care funcționezi. Partea proastă e că în ziua de azi, barurile care servesc vin sunt delăsătoare, și nu vrei să te asociezi cu ele.
Din fericire pentru tine, există numeroși producători care fac bere în conformitate cu cerințele tale. Caută, de exemplu, beri produse cu struguri folosiți ca materie fermentabilă. Sau cumpără beri învechite în butoaie de vin. Sau, de ce nu, chiar beri fermentate cu drojdie de vin. Opțiunile sunt numeroase, și vei găsi ceva care se va preta atât cu domeniul tău de activitate, ci și cu cerințele enoriașilor.
Bagă frica în enoriași
Ca să stabilim un lucru, tu de fapt nu ai clienți, ci enoriași. Și după cum bine știi, religia fără frică e ca slanina fără ceapă roșie (ATENȚIE! Dacă ești ortodox, vezi ca esti încă în post!). Pentru a te asigura ca enoriașii tăi știu de frică, asigură-te că produsele pe care le oferi se pretează cu acest mesaj. Dacă ai un bar cu bere de nișă, poți face asta foarte ușor folosindu-te de FOMO.
Cumpara DOAR cele mai noi beri, și doar în cantități limitate. Degeaba cumperi câteva baxuri de doze de la Cantillon – enoriașii tăi vor știi că ai suficiente pe stoc și nu se vor teme că vei rămâne fără. Pentru a nu da faliment în această perioadă, și mai ales, pentru a te preta cu domeniul de activitate sub care funcționezi, cumpără MAXIM 10 beri din fiecare sortiment.
Asigură curățenia necesară
Date fiind circumstanțele actuale, este de maximă importanță ca barul tău să fie curatat și igienizat corespunzător. Oricât de eficient ar fi un dispozitiv care oferă enoriașilor lichid dezinfectant, el nu se compară cu cel mai eficient mod de a combate orice fel de beteșug: moaștele. Instalează în prealabil un sistem cu moaște în orice parte a barului tău care funcționează pe bază de contact, de la sistemul de draft la butonul cu care tragi apa la toaletă.
O preconcepție destul de des întâlnită este faptul că spălatul paharelor folosite pentru servire ajută la distrugerea bacteriilor și virușilor. Dar problema e următoarea: mâinile sunt printre cele mai murdare părți ale corpului uman, și totodată principalul instrument cu care păcătuiești. Pentru a evita contaminarea paharelor prin contactul cu mâinile, îți recomandăm să le stropești cu apă sfințită. Ideal ar fi ca apa să fie dispensată prin intermediul unei legături de busuioc, dar în caz de urgență, poți folosi și un pulverizator.
Bucură-te de beneficii
După cum știi, în ultima perioadă programul de funcționare al barurilor este restricționat după 6 seara. Din fericire, nu și pentru tine. Vești bune mai ales în seara de Înviere, când localul tău poate rămâne deschis până la 2 dimineața (ca în zilele bune, de prin 2012 toamna).
Partea cea mai bună este faptul că statul va fi mereu de partea ta. Din cele mai vechi timpuri, statul și cultele religioase au lucrat cot la cot pentru binele umanității. Oricât de mult se va înrăutății (sau, doamne ajută, îmbunătății) starea globală, tu vei avea mereu un statut aparte. De la faptul că nu trebuie să plătești impozit pe venit, la faptul că mereu se va gasi o modalitate prin care localul tău să rămână deschis, beneficiile sunt fără număr.
Deci ce mai aștepți? După cum spune versetul, “Cereţi, și vi se va da; căutaţi, și veţi găsi; bateţi, și vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găsește; și celui ce bate, i se deschide. Etc etc”. Nu îți mai plânge de milă pe platformele de social media, și fă azi schimbarea de care afacerea ta are neapărat nevoie!
Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare.
.
Cover photo credit: cottonbro via pexels.com