Cum să faci gypsy brewing în România

Artiol publicat la data de 8 martie 2021.

Dacă te-ai săturat de homebrew și vrei să ieși pe piață cu propriile beri, dar nu îți permiți să-ți deschizi o fabrică de bere, acest articol e pentru tine. Hai să vedem cum stau lucrurile.

.

Ce înseamnă gypsy brewing?
Treaba cu gypsy brewing-ul e un pic complicată. În primul rând, pentru că în România dacă ești gypsy brewer nu ești de fapt berar, ci doar distribuitor. În al doilea rând, pentru că, deși nu îți trebuie bani ca să-ți deschizi propria berărie, costurile de producție sunt destul de semnificative. Și în al treilea rând, pentru că, în funcție de pe cine întrebi, există un întreg ethos care diferențiază gypsy brewing de a face bere în regim contractual (contract brewing). 

În România, termenul de ‘gypsy brewing’ a fost introdus de cei de la Bereta (care l-au împrumutat din SUA), și a rămas în uz pentru că sună mai mișto decât ‘berar care face bere în regim contractual’. Printre berarii artizanali din țară, gypsy brewing a ajuns să fie folosit atunci când un berar amator vrea să facă o bere pe care să o vândă în mod legal, dar nu are propria berărie. Așa că omul ia legatura cu alți colegi din industrie, care îi fac berea la ei la fabrica, după care el poate să o vândă cui și unde are chef. 

Este totuși o diferenta intre gypsy brewing și contract brewing? Din punct de vedere legal, sunt aceași mâncare de pește. Cu toate acestea, exista niște nuanțe între cele doua. De exemplu, ca să fii contract brewer, trebuie să ai deja o firma cu codurile CAEN necesare că să vinzi bere, după care e de ajuns să iei legatura cu o berărie și să le spui ‘Vreau să-mi faceți o bere pentru cutare magazin sau local, aștept o oferta de pret’. 

În schimb, când ești gypsy brewer, trebuie să știi să faci bere, și să ai măcar un pic de experienta în homebrewing. Totodată, tu ești cel care vine cu ideea pentru reteta de bere, deși cei care au berăria și-ar putea da și ei cu părerea când vine vorba de ingrediente, stil, proces, etc. Pe lângă asta, frumos e să fii prezent măcar la procesul de brasare, dacă nu și la îmbuteliere. Un alt aspect important e faptul că, după cum sugerează și numele, dacă ești gypsy brewer te plimbi pe la diverse berării, și îți faci berea în locații diferite. Și ca să fie totul un pic mai simplu, dacă tu zici că ești gypsy brewer și nu contract brewer, înseamnă că așa e.

.

De ce am nevoie pentru a mă apuca de gypsy brewing?
Depinde. În România există gypsy brewers care au deja o firmă cu principalul domeniu de activitate în comerț și distribuție, dar și unii care nu au un SRL deloc. În teorie, e de ajuns să știi să faci bere măcar la nivel de homebrew și să vorbești cu cine trebuie să te ia sub aripa, și gata, ești gypsy brewer. 

Pentru a explica mai bine lucrurile, hai să vedem de ce ai nevoie pentru a face bere în regim contractual:

  • În primul rand, ai nevoie de o firmă și o persoană care se ocupă de contabilitate. 
  • Principalul cod CAEN de care vei avea nevoie e 4634 – Comerț cu ridicata al băuturilor. Asta pentru că, din punct de vedere legal, tu nu ești berar, ci distribuitor de alcool. Pe lângă el, e bine să adaugi și câteva din următoarele coduri secundare:
    – 1105 Fabricarea berii
    – 4639 Comerț cu ridicata nespecializat al produselor alimentare, băuturilor, etc
    – 4690 Comerț cu ridicata nespecializat
    – 4711 Comerț cu amanuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun
    – 4781 Comerț cu amanuntul al produselor alimentare, băuturilor, etc
    – 4789 Comerț cu amanuntul prin standuri, chioșcuri și piețe al altor produse
    – 4791 Comerț cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet
    – 4799 Comerț cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, etc
    – 5630 Baruri și alte activități de servire a băuturilor
  • Nume, logo, brand identity, pagină de social media (eventual un website), profil pe Untappd pentru berărie.
  • În cazul în care berea ta nu va fi depozitată în spațiul berăriei care o produce, îți trebuie și un spațiu de depozitare autorizat. Pentru asta, vei avea nevoie și de un aviz de funcționare de la DSV, și de un atestat de la Vamă conform căruia poți rula marfa cumpărata de la berăria care îți face berea. Sau, dacă ești internationally famous pe Untappd, poți să te scapi de depozit dacă reușești să vinzi toata berea de îndată ce a ieșit pe poarta berăriei unde a fost brasata, caz în care trebuie să mentionezi pe factură că marfa a plecat în ziua îmbutelierii. 

.

Trebuie să știu să fac bere pentru a putea face gypsy brewing?
Frumos ar fi să știi cum se face berea, și să ai măcar câteva rețete făcute de tine. Pe lângă asta, e (poate mai) important să știi cum stau lucrurile pe scena berii artizanale din țară, cum ar fi stilurile care sunt la moda (gen NEIPA și Imperial Stouts cu de toate), cu ce baruri și magazine să iei legatura pentru a-ți vinde berea, care e publicul tău țintă, etc.

.

Dacă fac gypsy brewing la o berărie, reteta îmi aparține în continuare?
Din punct de vedere legal, nu. Atunci când o berărie vrea să facă o rețetă nouă de bere, ea trebuie trimisă la Vamă pentru încadrare tarifară. Iar Vămii nu-i pasă că reteta e de fapt a ta, a celui care face gypsy brewing. Rețeta intră în portofoliul berăriei unde e brasată, iar berăria respectivă poate, în mod oficial, să facă berea respectivă de cate ori are chef, fără să-ți ceară ție aprobarea. 

Partea bună e că marea majoritate a berarilor artizanali din România sunt oameni de treabă, deci nu o să-ți fure nimeni reteta de bere. Ceea ce înseamnă că dacă la un moment dat în viitor îți deschizi propria fabrica de bere, poți să faci din nou Double Dry-Fruited Quasi Dry-Hopped Lassi Black IPA-ul pe care l-ai făcut ca gypsy brewer (după ce ai aprobarea de la Vamă, evident).

.

Cu ce berării din România pot face gypsy brewing?
În teorie, poți face gypsy brewing cu orice microberărie din România. În practică, depinde pe cine cunoști, și dacă oamenii respectivi sunt dispuși să-ți braseze berea la ei la fabrică. În momentul de față, berăriile care au colaborat cel mai des cu gypsy brewers sunt:

  • Ground Zero
  • Bereta 
  • Three Happy Brewers
  • Bere a la Cluj
  • Kutuma

Pe lângă acestea, alte berării care au colaborat cu gypsy brewers (ce-i drept, mai rar) sunt: Oriel Beer, Sikaru, One Beer Later, Hophead, Anagram, Double Drop Crew, Bere Noah, Plan Beer, Capra Noastră, Hop Hooligans. 

.

Există costuri de producție dacă vreau să fac gypsy brewing?
Da. În primul rand, va trebui să plătești pentru ingredientele folosite de către beraria unde îți va fi brasata berea, plus costurile de producție, ambalaje și imbuteliere, depozitare etc. Asta pe lângă costurile de înființare a firmei, contabilitate, designer care să-ți facă logo și etichetele, și multe altele. 

Costurile de producție diferă în funcție de ce stil de bere vrei să faci, cu ce ingrediente, în ce cantitate, la ce berărie, cât de mult durează procesul de brasare, cât de mult și cum va sta berea la maturat, etc etc. Ca un exemplu, pentru o șarjă de 700 – 850 litri, costurile estimative arată cam așa:
– Pentru o bere de tip Lager: 12.000 – 15.000 lei
– Pentru IPA: 15.000 – 18.000 lei (aici costurile depind cel mai mult de ce hamei vrei să folosești, în ce cantități, de dry hopping, etc.)
– Pentru Imperial Stouts: cam la fel ca la IPA, dar așteaptă-te să treacă de 20.000 lei dacă vrei să folosești adjuncts (Tonka, păstăi de vanilie pe băț, butoaie, etc.)

În general, ingredientele și ambalajele vor fi achiziționate de către berăria care îți face berea, decât dacă ai tu codurile CAEN necesare pentru asta. Unii berari preferă să cumperi tu ingrediente precum hamei, drojdie sau orice altceva ai vrea să bagi în bere (cafea de specialitate, fructe, etc), unii nu. 

.

Cine vinde berea pe care o fac în regim de gypsy brewing?
Depinde foarte mult de caz. Dacă ai deja un SRL cu codurile CAEN care îți permit să vinzi berea pe care o produce beraria respectivă, te poți ocupa tu singur de vânzări. Însă există și cazuri în care berea e depozitată și vândută de berăria care o produce. De cele mai multe ori, însă, berăria se va aștepta să cumperi tot lotul și să-l vinzi pe cont propriu. În unele cazuri, oamenii îți pot ține berile la ei la fabrică timp de câteva săptămâni. Dar indicat e să îți faci rost de un spațiu de depozitare propriu.

.

Pot să mă întrețin financiar doar din făcut gypsy brewing?
Vorba aia, dacă te pricepi, poți să te întreții din orice. La fel stau lucrurile și cu gypsy brewing. Just look at Omnipollo. Deși în momentul de față noi nu știm nici un caz de gypsy brewer din România care se întreține doar din asta, știm sigur că da, din punct de vedere financiar, e cât se poate de rentabil.   

.

E mai ușor să-ți deschizi propria berărie dacă ai făcut gypsy brewing mai întâi?
Clar! În primul rand, deoarece ai deja experiență în ceea ce privește nu doar producerea ei, ci și cum și unde să o vinzi. În funcție de cât de implicat ești în procesul de producție, este o ocazie perfectă să înveți inclusiv cum funcționează echipamentul, ceea ce îți va prinde bine mai încolo. 

Pe de altă parte, să faci gypsy brewing e așa de simplu încât sunt șanse să-ți schimbi părerea, și să te hotărăști că nu merită de fapt să-ți deschizi propria fabrică. Astfel, nu trebuie să-ți bați capul cu toată birocrația, cu toate costurile de producție și cu angajații, și poți inclusiv să lași vânzările în mâna oamenilor care au berăria. 

Și dacă tot ești aici, dă un ochi și peste articolul ăsta scris de Adi de la Bereta, despre cum și ce să faci dacă vrei să fi gypsy brewer

Cover photo credit: Ground Zero Beer